Skip to main

Zo weiger je een aangeboden baan

Soms zit je in een luxepositie en kun je er niet omheen: je moet een baan weigeren. Ontdek in dit blog hoe je dat doet zonder alle schepen achter je te verbranden.

Er staan volgens diverse nieuwsbronnen meer vacatures open dan ooit. Hierdoor hebben veel professionals de keuze uit meerdere banen. Voordat je besluit om een van die aangeboden jobs te weigeren moet je het natuurlijk wel 100% zeker weten. Hangt je besluit bijvoorbeeld af van meer salaris of andere arbeidsvoorwaarden? Ga dan voordat je je keuze maakt de onderhandelingen aan.

Wanneer je het zéker weet, helpt een professioneel geschreven, goed getimede mail om de professionele relatie ondanks je weigering positief te houden. In dit artikel gaan we in op de vier hoofdingrediënten van zo’n weigeringsbericht voor een aangeboden baan.

Benoem je reden(en)

De kern van je bericht is een goed startpunt. Benoem je (belangrijkste) weigeringsreden(en) voor de aangeboden functie zo duidelijk mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De skills die je graag in wilt zetten sluiten niet goed genoeg aan op deze functie
  • De verantwoordelijkheden binnen deze functie zijn te licht of zwaar voor je
  • Je ziet onvoldoende concrete doorgroeimogelijkheden
  • Het salarisaanbod voldoet niet aan je verwachtingen

Er zijn twee redenen die wat extra toelichting nodig hebben:

  1. Als je (na onderhandelingen) weigert vanwege dat laatstgenoemde salaris, wees dan voorbereid op een eventueel laatste aanbod én bereid ook jouw final offer voorSommige werkgevers zullen je na het zien van een weigeringsbericht namelijk alsnog over de streep willen trekken. Door vooraf helder in kaart te brengen wat jouw wensen zijn, ga je zelfverzekerd die eventuele volgende onderhandelingsfase in.
  2. Weiger je een baan omdat de bedrijfscultuur niet bij je past? Dan volstaat het om als reden op te geven dat het op dit moment in jouw carrière niet de beste keuze is. We raden het af om in te gaan op specifieke ontevredenheden over de mensen met wie je contact had of de organisatie waar zij voor werken.

Professionaliteit wint altijd

Hierover kunnen we kort zijn: hou het beknopt en simpel als je een baan weigert. Hiring managers zijn drukbezet en moeten na jouw weigering natuurlijk zo snel mogelijk door. Complete A4-tjes met lang uitgeschreven overwegingen zijn daarom niet nodig.

  • Hou het bij twee, maximaal drie korte alinea’s
  • Hou het bij jezelf en ga niet in op eventuele tekortkomingen die jij hebt ervaren omtrent de functie, je contactpersonen of de organisatie

Snelheid is ieders vriend

Het juiste moment om je weigeringsmail te sturen, is zo snel mogelijk nadat jij definitief voor die andere baan hebt gekozen.

Soms is het lastig om slecht nieuws te moeten delen, maar het is voor alle betrokkenen beter als zo snel mogelijk duidelijk is waar men aan toe is. Na het versturen van je afwijzing kun jij je namelijk volledig focussen op je nieuwe droombaan, en het bedrijf waar je niet aan de slag gaat kan snel verder met het vinden van een andere geschikte kandidaat.

Druk dankbaarheid uit

“Dankbaarheid is de moeder aller deugden”, zei de Romeinse filosoof Cicero zo’n 2.000 jaar geleden al. Talloze professionals gebruiken ook vandaag de dag deze wijsheid nog.

Blijf ondanks beknopt dus altijd beleefd en dankbaar. Spreek bijvoorbeeld je dankbaarheid uit voor het feit dat men jou overweegt voor de functie. Benoem idealiter ook één positief punt over de gesprekken die je hebt gevoerd, of bijvoorbeeld het verloop van de sollicitatieprocedure in het algemeen.

Alles en iedereen kan veranderen. Ook jij en de werkgever die het nu niet is geworden. Door je weigeringsbericht voor déze baan op dít moment professioneel in te steken, hou jij met het oog op de toekomst al je opties mooi open: tell them no and leave them wanting more.

Bronnen: The Balance CareersLiveCareer