Bereid je voor op online inwerken
Het ene bedrijf werkt momenteel op gepaste afstand professionals in op kantoor, waar het andere juist alle inwerkprocessen heeft ingericht voor werken op afstand. Welke optie of tussenvorm je nieuwe werk ook kiest, het is verstandig om je alvast voor te bereiden op thuis ingewerkt worden.
Is bij jou nog niet bekendgemaakt op welke manier je ingewerkt gaat worden? Stuur dan voordat je begint een bericht naar je recruiter of manager, waarin je aangeeft te begrijpen dat je (deels) vanuit huis ingewerkt gaat worden en vraagt hoe dit concreet werkt. inlezen via intranet en daar alvast toegang toe krijgen? Ga je op een laptop werken, en wat heb je nodig om dat ergonomisch te kunnen doen? Heb je bijvoorbeeld een bureaustoel nodig, en wordt deze geleverd of moet je er zelf een kopen om later te laten vergoeden? Moet je misschien een deel van je huis herinrichten als kantoorhoek? Ga je met software werken die je nog niet kent?
Zodra je duidelijkheid hebt over dit soort zaken, bereid je je doelgericht voor op wat er inhoudelijk en logistiek van je verwacht wordt. Hoe meer praktische zaken je van te voren te weten komt, hoe beter voorbereid en sneller je je uiteindelijk kunt focussen op je échte werk.
Stel jezelf organisatiebreed voor
In een virtueel kantoor merken mensen nieuwe gezichten minder snel op. Je manager zal je hoogstwaarschijnlijk persoonlijk introduceren bij je directe teamgenoten, maar de rest van je collega’s zijn tijdens inwerken op afstand minder of zelfs helemaal niet zichtbaar.
Als je wilt laten weten dat je nieuw bent en alle hulp kunt gebruiken om goed van start te gaan, moet je jezelf ‘breder’ bekend maken dan alleen binnen je directe team. Stuur hiervoor bijvoorbeeld een mail of bijvoorbeeld Slack-/Skypebericht naar al je collega’s. In dit korte bericht stel je jezelf kort voor en omschrijf je je functie en taken.
Je zult zien dat de meeste collega’s je na deze duidelijke boodschap van harte welkom heten, zich voorstellen én je vervolgens waar nodig hun hulp zullen aanbieden.
Plan contactmomenten in
Neem contact op met teamgenoten en andere collega’s met wie je veel gaat samenwerken, om op gezette tijden een-op-een-gesprekken van 10-15 minuten in te plannen.
Gebruik deze gesprekken om vragen te stellen over jouw taken en projecten, maar óók om te vragen waar je collega mee bezig is. Geef diegene de kans hun werkzaamheden te beschrijven, en let op wat diegene expliciet en impliciet het belangrijkst vindt. Zo kun je inspelen op individuele hulpvragen en behoeftes van je directe collega’s en zie je sneller hoe je kunt bijdragen aan teamsucces.
Leer hoe je bedrijf communiceert
Achterhaal hoe er binnen je team en bedrijf wordt gecommuniceerd, en je weet direct welke kanalen je het meest in de gaten moet houden.
Ieder bedrijf is anders, maar overal geldt bijvoorbeeld dat een mail meer moeite kost om te openen, lezen en erop te reageren dan een telefoontje of direct message. En tóch heeft elk team en bedrijf hierin een eigen werkwijze. Vraag daarom liefst op je eerste dag een korte introductie over de gangbare manieren waarop je team communiceert.
Pijl vooral ook bij je leidinggevende waar hun communicatievoorkeur naar uitgaat. Vraag bijvoorbeeld of je ‘losse’ vragen kunt stellen, of ze beter kunt bundelen. Vraag ook welk kanaal het handigst is voor het stellen van vragen. Ook handig; vraag of er momenten zijn waarop je leidinggevende liever niet gestoord wordt.
Vraag om hulp
In een kantoor merken mensen het vrij snel op als je iets niet direct begrijpt, en bieden dan doorgaans graag hun hulp aan. Tijdens video- en telefoonmeetings kunnen mensen veel moeilijker oppikken dat je het even niet bij kan houden. Vraag op dat soort momenten daarom zelf om hulp.
Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je collega’s je niet willen helpen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen over het algemeen véél meer bereid zijn om te helpen dan je van tevoren denkt. Laat dus tijdig van je horen. Zo groei je, kun je excelleren en snel op jouw manier bijdragen aan nieuwe bedrijfssuccessen.
Laat je niet verleiden door (te veel) overwerk
De grens tussen werk en privé is lastiger te bewaren als je veel thuiswerkt. Bovendien hebben veel professionals sinds het begin van de pandemie het gevoel extra te moeten presteren, onder meer volgens dit artikel van Forbes waarin onderzoek van Okta wordt aangehaald. Vertaald uit het hiervoor genoemde artikel:
“Het is cruciaal om vanaf de start van je nieuwe functie een duurzame, productieve routine te ontwikkelen – met de nadruk een gezonde balans tussen werk en privé. Zorg bijvoorbeeld dat je 's avonds laat of in het weekend niet op e-mails reageert. Als de aard van je functie het moeilijk maakt om dit te doen, probeer jezelf dan te beperken tot bijvoorbeeld één keer in de avond e-mails checken en alleen te reageren als het absoluut noodzakelijk is.
Communiceer ook met je nieuwe manager en collega’s over je persoonlijke werktijden. Wanneer je dagelijks lunchpauze neemt, of bijvoorbeeld specifieke tijden waarop je er bent niet om je kinderen bij school af te zetten en op te halen. Als je collega’s weten wanneer je niet beschikbaar bent, wordt de kans kleiner dat je oproepen of berichten mist – wat voor veel thuiswerkers een bron van stress is.”
Formuleer SMART-doelstellingen
Na de eerste paar weken thuiswerken voel je je als het goed is lekker op je gemak met je kerntaken en focusgebieden. Vanaf dat moment kun je (in samenwerking met je manager) je eigen subdoelstellingen formuleren. Doe dit volgens de SMART-methode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Je hoeft niet direct heel hoog te mikken met je doelstellingen. Het belangrijkst is in eerste instantie namelijk dat deze doelen je richtingsgevoel geven, georganiseerd laten werken en je productiviteit hoog houden.
Je zult zien dat je hierdoor snel nog meer zelfvertrouwen krijgt en uitstraalt, wat vervolgens weer een goede indruk maakt op je leidinggevende(n). En dát is wat je wilt als je door thuiswerken simpelweg minder in beeld bent.
Succes met de remote-start van je nieuwe baan.
Bronnen: Harvard Business Review, The Muse