1. Je moet jezelf naar je werk slepen
Iedereen heeft weleens een off-day. Zo’n dag waarop je moe wakker wordt en je je liever nog een keer omdraait dan opstaat. Volkomen normaal, hoort erbij.
Maar als dit soort dagen de boventoon voeren, is dat een sterk signaal dat je niet op de juiste plek zit qua werk. Tijd voor een frisse wind die je wakker maakt uit je gesluimer?
2. De bedrijfscultuur past niet bij je
Als de bedrijfscultuur niet aansluit op je eigen waarden, voelt het vaak alsof je tegen de stroom in zwemt. Tegen de stroom in zwemmen is weliswaar goed voor je spieren en conditie, maar op den duur zal je sowieso moeten rusten. En dan loop je de kans om weer met die stroom mee teruggevoerd te worden.
Zwem jij al een tijdje tegen de figuurlijke stroom in? Solliciteer dan op een andere baan waarbij de bedrijfscultuur wel goed matcht.
3. Je gezondheid heeft eronder te lijden
Zó hard werken dat je geen tijd of ruimte in je hoofd meer hebt om goed te eten, ontspannen en sporten is niet lang vol te houden. Heb je ál je vrije dagen nodig om bij te kunnen komen van je werk?
Neem je relatief veel ziekteverlof op? Dan is het tijd om de balans op te maken en je te bedenken dat geen enkele job belangrijker is dan jouw gezondheid.
4. Je voert je werk minder goed uit
Als je de kantjes er vrijwel continu afloopt, is dit voor jezelf en je baas geen vruchtbare werksituatie. Voordat het écht misloopt, is het misschien tijd om eieren voor je geld te kiezen en met opgeheven hoofd en in goede harmonie te vertrekken.
Zoals HR-specialist Toni Thompson van The Muse zei tegen Business Insider, is het ‘t best om te stoppen op een hoogtepunt:
“Je wilt zeker niet blijven plakken in een functie waar je echt goed werk deed en je ineens geen goed werk meer aflevert, een slechte teamspeler bent geworden en een slechte werknemer omdat je gefrustreerd bent. Op dat punt is het waarschijnlijk het beste om gewoon verder te gaan, zodat mensen tenminste een goede herinnering aan je hebben.”
Leave on a high note dus, ook met het oog op je referenties. Je weet tenslotte nooit wie je later op je carrièrepad nog tegenkomt.
5. Je wordt niet goed genoeg beloond
Te weinig salaris is de meest genoemde reden dat professionals stoppen met hun baan. Check daarom wat je waard bent en ga het gesprek aan.
Mocht je salaris na dit gesprek alsnog achterblijven, dan is een nieuwe baan vinden een logische volgende stap.
6. Je functie spreekt je niet meer aan
Soms ligt het niet aan het bedrijf of je collega’s, maar is de persoonlijke klik qua functie-inhoud simpelweg verdwenen. Dit gebeurt steeds vaker en is voor veel professionals aanleiding voor een rigoureuze carrièreswitch.
7. Je leest dit artikel
Als je op dit bericht klikte en tot hier hebt gelezen, resoneert er blijkbaar iets in je met dit onderwerp. Tijd om te heroriënteren en beginnen met solliciteren?
Of je nu blijft bij je huidige baan of kiest voor een nieuwe kans: we wensen je veel werkgeluk, uitdaging en voldoening toe.