Skip to main

Werk zoeken: voorkom deze vijf fouten

In dit blog vijf veel voorkomende fouten die professionals maken tijdens het zoeken naar werk. Mét natuurlijk tips om ze te voorkomen, waarmee jij voordeel pakt ten opzichte van je concurrenten.

1: Je onlineprofiel klopt niet

Als je LinkedInprofiel nauwelijks is ingevuld, maar je cv juist bárst van de interessante ervaringen, dan klopt er iets niet voor je publiek. Een incompleet beeld laat ruimte voor twijfel. Laat je ervaringen online en offline overeenkomen om een compleet, overtuigend beeld van je professionele skills en persoonlijkheid neer te zetten.

Vergeet ook de basics niet als het gaat om je online presence en werk zoeken:

  • Zorg dat er geen ongepaste foto’s of posts van je te vinden zijn
  • Zorg dat er geen (vele) posts te vinden zijn die je tijdens werktijd hebt gepost, dit kan uitstralen dat je niet hard werkt
  • Zorg dat er geen negatieve uitlatingen over je huidige of voorgaande werk te vinden zijn

2: Je vraagt niet om introducties

Vraag om introducties, als dat mogelijk is. Het versterkt je netwerk en daarmee je kansen op een nieuwe baan. Als je een vacature hebt gevonden bij een bedrijf waar een connectie van je werkt, kun je die connectie vragen om je te introduceren bij bijvoorbeeld de hiring manager.

Zo zit je direct dicht bij het vuur en kun je eventuele vragen stellen, maar vooral ook persoonlijk aankondigen dat je enthousiast bent en gaat solliciteren op de openstaande functie. The Muse biedt een handige opzet voor een introductiebericht, die we voor je hebben vertaald:

ONDERWERP

Introductie door [Naam van je contact] bij [Bedrijfsnaam]

BERICHT

Hallo [Naam van je contact],

Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik ben aan het solliciteren op vacatures in [branche / functietype] en ontdekte een functie die goed bij me past: [Functienaam met link] bij [Bedrijfsnaam].

Ik zie dat je in contact staat met [Naam van beoogd contact], die een [Functietitel] is bij [Bedrijfsnaam], en ik hoop dat je ons wilt introduceren. Als jij je hier ook prettig bij voelt, zou je verwijzing erg veel voor me betekenen.

Om context te bieden heb ik mijn cv en een paar regels over mijzelf bijgevoegd bij dit bericht. Laat het me s.v.p. weten als ik nog iets anders kan toevoegen dat nuttig kan zijn.

Bij voorbaat dank voor je hulp,

[Je naam]

3: Je cv en motivatiebrieven laten te wensen over

Een foutje in je cv sluipt er gemakkelijk in. Vooral wanneer je voor iedere sollicitatie een uniek cv maakt, zoals verstandige professionals doen. Check daarom met je volste aandacht iedere letter en elk leesteken. Meer tips voor een foutloos en overtuigend cv geven we je via dit blog.

Maak voor elke sollicitatie ook een unieke motivatiebrief. Van aanhef tot ondertekening. De grootste risico’s van kopiëren-plakken:

  • Je kunt de verkeerde bedrijfsnaam overnemen
  • Je kunt de verkeerde geadresseerde aanspreken
  • Je koppelt niet de juiste skills aan de specifieke vereisten
  • Je komt onpersoonlijk en niet-overtuigend over

Allemaal redenen om je niet uit te nodigen voor een gesprek. Zonde natuurlijk, vooral als je wel de juiste skills en motivatie voor de baan hebt. Volg daarom de vier stappen in dit artikel en schrijf voor iedere sollicitatie een unieke, overtuigende motivatiebrief.

4: Je legt de nadruk te veel op je eigen doelen

Natuurlijk kies je alleen voor vacatures die bij je passen. Maar als je hebt gekozen, is het belangrijk de focus niet te veel op je eigen doelen te leggen.

We bedoelen hiermee dat je in je sollicitatiebrieven en -gesprekken niet al te veel nadruk legt op wat je allemaal nog wilt bereiken, maar je juist focust op je huidige skills. Benadruk hoe deze skills je gaan helpen de specifieke functie goed te vervullen, en dus hoe jij het bedrijf gaat helpen beter te worden. In simpel Engels: what’s in it for them?

5: Je zoekt alleen via jobboards

Jobboards – verzamelwebsites voor vacatures – zijn nuttig om te gebruiken als je werk zoekt. Maar het grote aantal vacatures op jobboards zorgt voor veel bezoekers en dus veel concurrentie.

Soms is het beter om er vroeger bij te zijn, bijvoorbeeld via:

Door tijd en moeite te investeren in goede professionele relaties kun je kansen in een vroeg stadium op je af laten komen, in plaats van ze zelf te zoeken. Wist je dat je als gedetacheerde vaak proactief opdrachten/vacatures krijgt doorgespeeld vanuit je consultant? Dat scheelt véél zoek-energie, die je vervolgens mooi in solliciteren kunt stoppen.

Bronnen: Fast Company, The Muse, CIO