Positieve effecten van een goede werk-privébalans
De juiste balans vinden tussen je werk en persoonlijke leven levert een aantal voordelen op, die elkaar ook nog eens versterken. Een gezonde werk-privébalans heeft namelijk positieve effecten op:
- Je stresslevels. Loskoppelen tijdens je vrije tijd en je daardoor niet te veel focussen op werk vermindert stress. Stressreductie heeft aantoonbaar positieve effecten op je mentale en fysieke gezondheid.
- Je productiviteit. Zowel thuis als op je werk kom je toe aan meer to-do’s.
- Je motivatie. Als de balans klopt merk je dat je op je werk meer aankunt én meer geniet van je vrije tijd.
- Je creativiteit. Extra motivatie en minder stress betekent meer ruimte in je hoofd voor originele ideeën.
- Je grip op situaties. De juiste balans zorgt ervoor dat je situaties gevoelsmatig beter onder controle hebt, waardoor je kalmer wordt.
Positieve effecten dus, voor werkgevers én werknemers. Lees verder en ontdek hoe jij als werknemer invloed uitoefent op jouw perfecte balans.
5 tips voor een gezonde werk-privébalans
Het vinden van de sweet spot tussen inspanning en ontspanning is met name een kwestie van prioriteiten stellen:
1. Creëer tastbare grenzen tussen werk en privé. Het kan verleidelijk zijn de hele dag vanuit je luie stoel in de woonkamer te werken. Het is ontspannen maar vervaagt de grens tussen thuis- en werksituaties. Zorg dus als het mogelijk is voor:
-
- Een werkplek buiten je woonkamer
- Een lunch ver weg van je bureau
- Een plek waar je je laptop, documenten etc. buiten werktijd uit het zicht opbergt
2. Creëer mentale grenzen tussen werk en privé. Is de uitknop in je hoofd moeilijk te vinden als je de hele dag thuis hebt gewerkt? Je voorkomt of vermindert dit door aandacht aan je lichaam én geest te geven:
-
- Pak tijdens je werkdag elke kans om te bewegen. Actief zijn tijdens de dag helpt onder meer stress te verlagen, waardoor je ’s avonds gemakkelijker loskoppelt van je werk.
- Sport of maak een stevige wandeling buiten werktijd. De beste manier om uit je hoofd te komen is je lijf wakker schudden.
3. Plan tijd in voor je passies. Of je nu graag breit of bergen beklimt, liever alleen of juist een gezelschapsmens bent: als jouw hart er sneller van gaat kloppen, plan je er bewust momenten voor in.
4. Verlaag de druk om altijd druk te zijn. Een volle agenda is voor veel mensen het bewijs van een succesvol werk- én sociaal leven. Maar je blindstaren op het afvinken van to-do’s, targets en activiteiten is niet de weg naar duurzaam succes.
-
- Doe af en toe lekker niks. Niksen is geen teken van luiheid. Het is juist een effectieve welzijnsbooster. Vind je het lastig om écht even niks te doen? Dan kan het helpen om er simpelweg tijd voor in te plannen in je agenda.
- Rustig aan doen is een kunst. Als je merkt dat je tijdens je ‘niks-momenten’ wel wat beter tot rust zou kunnen komen, probeer dan bijvoorbeeld eens een begeleide meditatie voor professionals.
5. Wees open richting je werkgever. Als je moeite hebt om je balans te vinden, ga dan het gesprek aan met je leidinggevende. Hybride werken is voor de meesten van ons een vrij nieuw fenomeen, dat door open communicatie als gemakkelijker kan worden ervaren.
-
- Maak het op tijd duidelijk als je voelt dat de balans tussen werk en privé vervaagt. Beter te vroeg dan te laat, als het gaat om dit belangrijke evenwicht.
- Wees niet bang om hulp te vragen. Vergeet niet dat de switch naar hybride/thuiswerken – en de aanleiding hiervoor – op iedereen unieke effecten heeft gehad. Het is dus absoluut niet gek als je vragen of twijfels hebt over het bereiken van jouw beste balans tussen presteren en opladen.
Conclusie
Hybride werken kan positieve effecten hebben op werkgevers én professionals. Vooral als het van beide kanten met aandacht wordt geïmplementeerd en er open over wordt gecommuniceerd.
Met de tips uit dit artikel verleg je zelf de accenten richting jouw ideale werk-privébalans. We wensen je veel succes en plezier met hybride werken.