Wat je interviewer wil ontdekken
“Wat zijn jouw sterkste punten?” is een van de vaakst gestelde sollicitatievragen. Het belangrijkste dat je interviewer ermee wil achterhalen, is of jouw sterktes aansluiten op de specifieke vereisten van de baan. Daarom zorg je ervoor dat jouw antwoord:
- Is afgestemd op de vereisten van de baan waarop je solliciteert
- Aansluit op de kwaliteiten die de werkgever zoekt
Er bestaat geen standaardantwoord dat je bij iedere sollicitatie kunt geven. Het draait daarom om je voorbereiding: hoe grondig jij je verdiept in de functie en het bedrijf, en je bevindingen overtuigend koppelt aan jouw sterke eigenschappen en skills. Aan het eind van dit blog ben je daar helemaal klaar voor.
Tips om je sterke punten overtuigend te benoemen
Met de volgende drie tips heb je een duidelijk en overtuigend antwoord klaar, wanneer je gesprekspartner vraagt naar jouw sterkste skills en eigenschappen.
1. Weet waar men naar zoekt
Denk bij sterktes in de context van sollicitatiegesprekken aan:
- Opleidingen en trainingen die je succesvol hebt gevolgd
- Werkervaring
- Hard skills
- Softskills
Volgens The Balance Careers zijn dit de sterkte punten waar bedrijven het meest naar op zoek zijn:
- Analytisch vermogen. Hoe vaardiger je informatie verzamelt en analyseert, hoe beter je bent in probleemoplossing en besluitvorming. En daar staan werkgevers om te springen. Denk bij analytisch vermogen onder meer aan:
- Creatief denken
- Het oplossen van complexe problemen
- Klantbehoeften en –voorkeuren beoordelen en evalueren
- Communicatieve vaardigheden. Vacaturehouders willen bewijs dat je correct spreekt en schrijft. En dat je goed luistert. Afhankelijk van het type functie, en of je bijvoorbeeld in een team gaat werken, focussen ze vaak ook op hoe effectief je communiceert. Voorbeelden van communicatieve vaardigheden zijn:
- Zakelijke storytelling
- Copywriting-skills
- Openbaar spreken
- Betrouwbaarheid. Je interviewers willen bewijs dat ze je kunnen vertrouwen en dat je verantwoordelijk en professioneel bent. Betrouwbaarheid blijkt onder meer uit:
- Tact en diplomatie
- Tijdmanagement-skills
- Organisatievaardigheid
- Teamwork en eventueel leiderschap. Teamwork is onderdeel van verreweg de meeste banen. Als jij graag samenwerkt en dit bovendien effectief doet, heb je een streepje voor. Hiring managers zullen hier dus waarschijnlijk naar vragen. Als je solliciteert op een leidinggevende functie, wordt vanzelfsprekend ook ingezoomd op jouw leiderschapsstijl. In dit kader kun je denken aan onder meer deze sterkten:
- Effectief samenwerken met zakelijke partners/teamleden
- Beslissingsvaardigheid
- Constructieve feedback leveren
- IT-skills. Zo goed als elke baan vereist tegenwoordig IT-skills. De specifiek benodigde kennis hangt sterk af van de baan waarop je solliciteert, dus bestudeer je de vacaturetekst grondig of neem je contact op met de vacaturehouder voor extra informatie. Sterke punten op IT-vlak zijn onder andere:
- Data-organisatie en –management
- Vaardigheid met ontwerpprogramma’s
- Traffic richting websites kunnen verhogen
2. Selecteer je relevantste sterktes
Als ‘de vraag’ wordt gesteld, kun je beter geen lange lijst van positieve eigenschappen en vaardigheden oplepelen. Je wilt laten zien dat je de functie en organisatie hebt bestudeerd en weet wat er van je wordt verwacht als je wordt aangenomen.
Bepaal daarom voor je sollicitatiegesprek welke van jouw sterktes matchen met de baan en het bedrijf. Selecteer vervolgens strategisch de twee á drie belangrijkste. Bestaat de functie bijvoorbeeld uit veel contact met partners en stakeholders? Dan kun je denken aan het benoemen van relatiebeheer, oog voor detail en communicatieskills. Voor een sollicitatie bij een zich vliegensvlug ontwikkelende start-up staan juist aan sterktes zoals snel-lerend, multitask-skills en aanpassingsvermogen voorop.
3. Overtuig met persoonlijke verhalen
Steekwoorden en cijfers doen het goed op je cv. Maar tijdens een sollicitatiegesprek wil je de verhalen daaráchter overbrengen. Koppel daarom aan elke sterkte die je bij tip 2 voor jezelf selecteerde een persoonlijk verhaal.
Jouw ervaringen uit de praktijk zijn namelijk het onderbouwende bewijs voor de skills die jij claimt te hebben. En dat bewijs kun je het beste zo overtuigend mogelijk brengen. Jouw verhaal komt het sterkst over als je buzzwords achterwege laat en vertelt vanuit je persoonlijke beleving.
Beantwoord de vraag naar je sterktes als eerst en laat je antwoord vervolgens overlopen in een tot de verbeelding sprekende anekdote. Een voorbeeld:
Een van mijn sterkste punten is mijn werkethiek. Ik werk bijvoorbeeld graag vooruit op planningen. Zo kan ik projecten sneller afronden. Ik heb hiervoor eind vorig jaar zelfs een bonus gekregen: door mijn aanpak zijn drie projecten vijf weken eerder opgeleverd dan gepland, waardoor mijn werkgever flink bespaarde en daarbovenop ook nog eens extra projecten kon aannemen.
Bereid je ook voor op vervolgvragen
Een standaardsollicitatievraag komt zelden alleen. Bereid je daarom ook voor op (vervolg)vragen zoals:
- “Wat zijn je zwakkere punten?”
- “Waarom wil je hier werken?”
- “Kun je wat meer over jezelf vertellen?”
- “Waarom heb je jouw vorige baan opgezegd/een gat in je cv?”
- "Wat is je salarisindicatie?"
We wensen je alle succes met solliciteren.
Bronnen: The Muse, The Balance Careers