Skip to main

‘Vertel eens wat meer over jezelf’: tips voor overtuigende verhalen

Waar begin en eindig je, als tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd om meer over jezelf te vertellen? En wat verwacht je interviewer eigenlijk te ontdekken via jouw verhaal? Ontdek het in dit blog.

Waarom men vraagt wat je over jezelf kunt vertellen

In je cv omschrijf je je werkervaring. In je motivatiebrief leg je onder meer uit waarom jij denkt dat je de beste kandidaat voor de baan bent. ‘Meer over jezelf vertellen’ tijdens een sollicitatiegesprek is in feite een combinatie van beide:

De bedoeling van de vraag of je wat meer over jezelf kunt vertellen, is in vogelvlucht ontdekken hoe jouw carrière tot nu toe is verlopen. Je vertelt dit verhaal in jouw eigen woorden (dus geen droge opsomming van functies) en benoemt erin zoveel mogelijk relevante ervaringen en skills voor de baan waarop je solliciteert.

Hou het kort en professioneel

We raden je aan niet langer dan twee tot drie minuten uit te trekken voor je antwoord. Ook is het belangrijk om het in eerste instantie te houden bij professionele ervaringen en niet te praten over je privéleven. Dat onderwerp komt meestal later aan de orde.

Kies een logisch startpunt

Met het oog op de lengte van je verhaal is het belangrijk om niet te ver in het verleden te duiken als je over jezelf vertelt:

  • Als je net bent afgestudeerd open je daarmee, vertel je vervolgens hoe die studie is verlopen en vooral waarom jij koos voor jouw studie
  • Als je één tot acht jaar werkervaring hebt, begin dan vanaf het moment dat je afstudeerde en neem de interviewers mee in je relevante werkervaring sindsdien
  • Als je meer dan acht jaar werkervaring hebt, begin dan ongeveer in het midden van je carrière met jouw verhaal

Door deze vuistregel te hanteren, dwing je jezelf om niet te ver in het verleden te graven en dus onnodige feiten achterwege te laten. Minder onnodige feiten zijn goed voor de kwaliteit van je verhaal. En een kwalitatief sterk verhaal brengt die baan weer een stapje dichterbij.

Lever maatwerk en benadruk indrukwekkende feiten

Zorg ervoor dat je per sollicitatiegesprek een ander verhaal over jezelf vertelt. Doe hiervoor onderzoek naar ieder bedrijf en elke functie voordat je solliciteert:

Bestudeer de vacaturetekst uitgebreid om te ontdekken waar men het meest behoefte aan heeft. Ligt de nadruk bijvoorbeeld op leidinggeven? Dan benadruk je jouw managementervaring. Of zoekt men juist iemand met nadruk op technische skills? Dan benoem je de certificaties die je op dat gebied hebt behaald.

Vertel ook zoveel mogelijk over unieke carrière-momenten die een goede indruk kunnen maken:

Heb je bijvoorbeeld met jouw inzichten een langlopend probleem opgelost? Een mooie promotie gemaakt naar een verantwoordelijkere rol? Cursussen gevolgd om een betere specialist te worden? Targets overschreden? Wat voor mijlpalen het dan ook zijn: vertel erover als de ervoor benodigde skills en eigenschappen belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Breng verhaal terug naar heden voor sterke afronding

Trakteer je luisteraars op een soepel afgerond verhaal, door te beginnen in het verleden en de aandacht uiteindelijk te verleggen naar het heden: waar je nú naar zoekt, waarom je solliciteert op deze baan bij dit bedrijf en hoe dit alles aansluit op jouw ambities.

Practice makes perfect

We raden je aan om per sollicitatie te oefenen wat je over jezelf wilt vertellen, om zeker te weten dat je niets belangrijks achterwege laat. Pas de tips uit dit artikel toe en laat zien dat je de skills en knowhow hebt voor de unieke uitdagingen die gelden voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Zo straalt jouw verhaal uit dat jij een supercapabele professional bent met een passende werkmentaliteit en toekomstgerichte blik. En wie wil zo’n professional nou níet aannemen?