Skip to main

Tips voor je lichaamstaal tijdens sollicitatiegesprekken

Zijn het je ogen, is het je stem? Waar moet je eigenlijk allemaal op letten als het gaat om je lichaamstaal tijdens sollicitatiegesprekken (en andere meetings)? In dit blog lees je praktische tips over je houding, handen, ogen, stem en het inzetten van power poses.

Houding

Een voorovergebogen houding kan onzekerheid uitstralen. Een achteroverleunende houding kan juist desinteresse of te veel nonchalance overbrengen. De perfecte houding ligt kortom precíes in het midden. Je bereikt deze op de volgende manier:
Ontspan je schouders en zorg dat je goed ondersteund in je stoel zit. Vervolgens doe je alsof er een touwtje is gespannen tussen het plafond en de bovenkant van je hoofd. Je zult direct zien dat je opener, actiever en professioneler overkomt dan voor- of achteroverleunend.

Handen

Verstop je handen niet. Door ze bijvoorbeeld in je zakken te stoppen of achter je rug te houden, verbreek je namelijk onbewust het contact met je luisteraars. Het gevolg daarvan is dat ze minder betrokken raken bij jouw verhaal. Met verstopte handen verlies je overtuigingskracht, waardoor je je kansen op die nieuwe baan verkleint. Wist je bovendien dat handgebaren je helpen in je geheugen te graven? Erg handig tijdens sollicitatiegesprekken, waarvoor je vaak in je herinneringen moet duiken.

Gebruik je handen dus bewust om woorden te illustreren, je verhalen kracht bij te zetten en zo veel mogelijk relevante anekdotes aan te kunnen halen. Ontdek meer over de juiste handgebaren via dit Engelse artikel – inclusief animaties – van The Washington Post.

Als je níet aan het praten bent zorg je voor een vaste plek voor je handen: een comfortabele houding, het liefst met je handen in het zicht van je gesprekspartner. Oefen deze houding van tevoren, zodat je er zo veel mogelijk van nature op terugvalt.

Ogen

Elkaar in de ogen kijken tijdens gesprekken is cruciaal om vertrouwen te scheppen. Het belangrijkste oogcontactmoment is diréct tijdens de eerste face-to-face kennismaking – al dan niet via videoverbinding. Zorg dat je je interviewer écht in de ogen kijkt als je jezelf voorstelt en pak daarmee direct een voorsprong. Zoals Rose Murphy zei tegen Vault.com:

Meet them confidently, look them in the eye, and you're a long way towards building credibility and the result you're after.

Enkele andere belangrijke pointers voor oogcontact tijdens sollicitaties:

  • Oogcontact is belangrijk, maar staar niet naar je interviewers. Oogcontact komt en gaat vanzelf met de ‘eb en vloed’ van je sollicitatiegesprek
  • Neem een pen en notitieboekje mee naar je interview, om af en toe naar te kunnen kijken
  • Als je meer dan één interviewer hebt, vergeet dan niet om met iedereen oogcontact te maken, dus niet alleen met wie je je het prettigst voelt of degene die het meest praat

Stem

Onder meer de intonatie van je woorden is belangrijk om tijdens sollicitatiegesprekken zo sterk, zeker en onvergetelijk mogelijk over te komen. Let daarom op de volgende punten:

  • Doe voorafgaand aan interviews enkele stemoefeningen.
  • Praat niet monotoon, maar met verschillende volumes en op enthousiaste toon. Hoe? Door te bewegen en gebaren te gebruiken tijdens het praten, komt er automatisch meer emotie in je stem. Zorg er dus voor dat je vrij beweegt én gebaren gebruikt tijdens het praten.
  • Praat niet te snel. Je wilt niet dat je interviewers moeten vragen je antwoord te herhalen, omdat het moeilijk te verwerken is. Je controleert je spreeksnelheid onder meer door zelfbewustzijn toe te passen. Focus je dus voorafgaand aan het sollicitatiegesprek extra op zelfbewustzijn, óf word zelfbewuster met deze pointers van Harvard Business Review.

Power Poses

Zitten vreet energie. Jij wilt juist energiek overkomen tijdens je sollicitatiegesprek. Neem daarom voordat je interview begint een paar power poses aan. Deze lichaamshoudingen zorgen namelijk voor meer testosteron (energie) en minder cortisol (stress).

In deze Condensed Ted Talk vertelt Amy Cuddy in drie minuten hoe je power poses inzet voor meer zelfvertrouwen. Check de video, pas de tips toe en zorg voor een ontspannen maar onvergetelijk sterke indruk.

We wensen je veel succes met het slim inzetten van lichaamstaal tijdens sollicitatiegesprekken en andere meetings!