Skip to main
Starter aan het woord: Folkert Kevelam over het traineeship Young Engineering

“Met YER maak ik als starter een zachte landing op de arbeidsmarkt.”

Na de afronding van zijn hbo-opleiding Elektrotechniek stond Folkert Kevelam op een kruispunt: welke carrièrerichting paste bij hem? Hij wilde zich graag ontwikkelen in research voor power electronics, maar dat vereiste een masterdiploma. Fulltime verder studeren was geen optie; hij wilde de arbeidsmarkt op. 

Via Pascal Knarren van YER kreeg hij de kans om deel te nemen aan het traineeship Young Engineering. Hierdoor kon hij werkervaring opdoen én zich voorbereiden op zijn master. In dit interview vertelt Folkert hoe YER hem hielp zijn ambities waar te maken en zijn carrière te lanceren.

Vraagtekens bij bepalen juiste carrièrerichting

“Na mijn afstuderen vond ik het een uitdaging om de juiste richting te kiezen. Ik had weliswaar een aantal opties op het oog, maar daarvoor was een master vereist. Tegelijkertijd was het moeilijk een goed overzicht te krijgen van passende functies. Als je zoekt op ‘engineer’ stuit je op veel onbegrijpelijke of onduidelijke functienamen. Wat een vacature dan precies inhoudt, kom daar maar eens achter.”

“Hoewel ik een hbo-opleiding heb afgerond, ligt mijn hart eigenlijk bij research. Ik wil me graag ontwikkelen binnen power electronics. Maar ook hiervoor is een master noodzakelijk. Ik kon verder studeren, maar na al die jaren was ik eigenlijk klaar het werkende leven in te stappen.”

YER als opstapje voor carrière

“YER kende ik nog van Rheon, mijn voormalige studievereniging waar ik in de commissie zat. In plaats van zelf alles uit te vogelen, leek het me een goed idee om te vragen of YER mee kon denken over mijn carrièreplan. Dit kon wel eens een prima opstap zijn om erachter te komen wat bij mij paste en welke kansen ik had. De consultants weten immers exact wat een baan inhoudt en wat er allemaal speelt op de arbeidsmarkt.”

“Toen ik in gesprek raakte met Pascal Knarren van YER, kwam hij met een geweldig plan. Wat zou ik ervan vinden om deel te nemen aan het Talent Development Program Young Engineering? Een tweejarig werk-leerprogramma, waarbij ik als EMC engineer werkervaring kon opdoen bij RPS advies- en ingenieursbureau én met een erkende coach aan mijn professionele ontwikkeling kon werken. Hierna kon ik bij RPS in vaste dienst treden en alsnog mijn master voltooien.”

Maatwerktraject combineert werken én doorstuderen

“Dit was een ideaal traject, want dan kon ik tegelijk werkervaring opdoen én in mijn eigen tempo mijn universiteitsdiploma halen. Omdat ik van het hbo kom, moet ik sowieso een schakeljaar doen voordat ik aan de master kan beginnen. En als ik die vervolgens in deeltijd afrond, kan ik het goed blijven combineren met mijn baan.”

“Andere traineeships volgen een vast programma, maar in mijn geval past een maatwerktraject beter. Dit betekent dat ik binnen de kaders van het traineeship veel vrijheid heb om mijn eigen programma samen te stellen. Belangrijk is wel dat je een gedegen plan hebt als het gaat om de vakken en cursussen die je wilt volgen. Zo krijg ik bijvoorbeeld een budget dat ik kan besteden aan cursussen die voldoen aan de doelstellingen van mijn opdrachtgever en mij. Je moet wat meer zelf uitvinden en flexibel zijn, maar het pakket sluit wel naadloos bij onze wensen.”

Persoonlijke coaching voor ontwikkeling softskills

“Een ander pluspunt is de persoonlijke coaching van Tom Heg. Die is gericht op de ontwikkeling van mijn softskills. Iedereen weet wel dat engineers hier niet per se altijd even goed in zijn, dus ik vind dit echt top. Tijdens de individuele gesprekken overleggen we ook over welke knelpunten ik ervaar.”

“Zo heb ik de neiging om mijn werk mee naar huis te nemen, terwijl ik dan eigenlijk andere dingen zou moeten doen. Het is fijn om samen met Tom en mijn teamleider bij RPS manieren te vinden om hier anders mee om te gaan. Ik verheug me ook op trainingen als Effectief Communiceren en Tijdsmanagement. Erg waardevol voor een starter als ik en dé manier om steeds beter te worden in mijn werk.”

Stimulerende en leerzame werkomgeving

“Bij RPS voel ik me erg thuis en ik kan prima mezelf zijn. Niet strak in het pak, maar er heerst een losse en informele werksfeer. Hierdoor is de flexibiliteit groot en als het nodig is passen we onze denk- en werkwijze snel aan. Zo gaan we voor onze berekeningen van oldskool engineering op papier naar een technologie op basis van tools. Daar komt een andere manier van denken bij kijken. Ook leer ik momenteel veel over AC-technieken, een voor mij vrij nieuw vakgebied. Zeg maar, de nieuwste ontwikkelingen binnen de oude techniek.”

Zachte landing op arbeidsmarkt

“Als ik terugkijk op mijn samenwerking met YER, is een van de grootste pluspunten dat ik zelf niet de wirwar van vacatures heb hoeven induiken, maar goed begeleid ben bij het vinden van een fijne baan. Naast alle werkervaring die ik opdoe, is het super dat ik trainingen kan volgen die echt bij mijn ambities passen.”

“Ook maak ik als starter op deze manier een zachte landing op de arbeidsmarkt. Door de persoonlijke coaching en softskill-trainingen zit ik in een soort veilige bubbel. Ik hoef bijvoorbeeld niet bang te zijn voor een onverwacht slechtnieuwsgesprek met mijn leidinggevende. Via YER kan ik actief aan mijn verbeterpunten werken in plaats van dat ik alles reactief en op de harde manier moet ondervinden.”

Nieuwsgierig of een Talent Development Program van YER ook iets voor jou is? Ontdek alles over onze traineeships.