Skip to main

Solliciteren: hoe bepaal je jouw salarisindicatie?

De vraag naar een salarisindicatie kan lastig te beantwoorden zijn. Het is namelijk belangrijk om niet te overbieden, maar je wilt jezelf óók niet tekortdoen. Goede, realistische salarisindicaties komen dan ook tot stand vanuit een degelijke voorbereiding. In dit blog vertellen we hier meer over, zodat jij overtuigend de onderhandelingen aangaat.

Waarom de salarisindicatie wordt gevraagd

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt om verschillende redenen gevraagd wat je salarisindicatie is:

  • Je interviewers willen graag zien dat je jouw salaris realistisch inschat en zelfverzekerd kunt bespreken
  • Als je salarisindicatie te hoog is, kom je hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking voor de baan
  • Als je indicatie laag is, kan het bedrijf je minder gaan betalen dan gebudgetteerd is

Het is dus belangrijk om de gulden middenweg te vinden tussen jezelf tekortdoen en jezelf de markt uit prijzen. Wees hierin realistisch. Zoals Paul van der Kwast, personal finance-adviseur bij Intermediair zei tegen AD.nl:

Bedenk van tevoren welke eigenschappen jou meer dan gemiddeld aantrekkelijk of schaars maken. Kijk daarbij zowel naar wat de markt vraagt als naar je persoonlijkheid, kennis en vaardigheden.’

Tips voor antwoorden als naar je salarisindicatie wordt gevraagd

NN beschreef eerder hoe je slim te werk gaat met je salarisindicatie. Uit dit artikel vatten we hieronder de nuttigste tips voor je samen:

  • Doe onderzoek. Weten wat je beroepsgenoten verdienen is een solide uitvalsbasis voor salarisonderhandelingen. Achterhaal daarom wat het gemiddelde loon is voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Salaris-Check van Loonwijzer.nl en/of het Salariskompas van Intermediair.

    Doe ook navraag via je netwerk. Vraag aan bekenden wat hun loon is voor vergelijkbare functies. Hun loon is natuurlijk afhankelijk van ervaring, functie en branche, maar kan je wel helpen om een ijkpunt voor je eigen salarisindicatie te bepalen.

    Als bij de vacature vermeld staat dat het loon bepaald is volgens een cao, weet je meteen waar je aan toe bent. Zowel je minimumsalaris als het salaris waar je binnen de cao-schaal naartoe kunt groeien liggen dan namelijk al vast. Je kunt uiteraard nog wél onderhandelen over hoe hoog je instapt binnen de loonschaal.
  • Stel vragen. Je kunt altijd om extra informatie vragen als de salarisrange niet wordt genoemd in de vacaturetekst. Neem in zo’n geval gerust contact op met de vacaturehouder en vraag naar de salaris-range voor de openstaande functie.

    Je kunt er ook voor kiezen om pas tijdens het eerste sollicitatiegesprek te vragen naar het salaris. Je loopt dan wel het risico dat dit bedrag tegenvalt en je je verwachtingen moet bijstellen, of toch op zoek moet naar een andere vacature.
  • Bepaal je eigen indicatie. Het kan ook voorkomen dat de salarisrange écht nog niet bekend is voordat je eerste sollicitatiegesprek plaatsvindt. Als dat zo is, is het goed om van tevoren je ondergrens te bepalen.

    Als je momenteel al in een vergelijkbare functie werkt, is je huidige loon een mooi uitgangspunt voor de salarisindicatie voor de baan waarop je solliciteert. Komen er bij de functie die je wilt gaan vervullen andere taken of verantwoordelijkheden bij? Dan kun je je ondergrens sowieso hoger leggen dan je huidige loon.
  • Mik hoger. Zet altijd hoger in dan je minimaal wilt verdienen, zodat er ook naar beneden nog onderhandelingsruimte is.

Andere belangrijke pointers

Als je er niet direct uitkomt, bedenk dan dat je ook kunt onderhandelen over extra vakantiegeld of –dagen, of bijvoorbeeld minder uren werken voor hetzelfde salaris. Een ander goed voorbeeld van voorwaarden waarover je kunt onderhandelen zijn opleidingsmogelijkheden via je nieuwe werkgever, waarmee je jezelf slimmer en dus meer waard maakt.

Onthoud tot slot ook de volgende zaken als het gaat over salarisindicaties tijdens het solliciteren:

  • Je hoeft niet direct te reageren op een voorstel dat tijdens een sollicitatiegesprek wordt gedaan. Vraag hoe lang je hebt om te reageren en neem gebruik van die tijd.
  • Als het eerst geboden salaris hoger is dan je had verwacht, is aan te raden alsnog te onderhandelen. Laat zien dat je assertief bent en onthoud dat een bedrijf (zo goed als) nooit het hoogst mogelijke salaris als openingsbod aan je voorlegt.
  • Solliciteer je op een functie waarin onderhandelen een belangrijke vaardigheid is? Ga dan zéker niet akkoord met het eerste aanbod dat je krijgt, maar laat zien wat je in huis hebt qua onderhandelings-skills.
  • Laat (als dit mogelijk is) gedurende het hele sollicitatieproces merken dat je flexibel bent qua salarisindicatie en graag mee wilt denken. Zo vergroot je de kans om in de running te blijven en ontstaat er alvast ruimte voor onderhandelingen als de baan je daadwerkelijk wordt aangeboden.