Skip to main

Solliciteren: do’s & don’ts

Solliciteren is een intensief proces, waarin je vaak diverse ijzers in het vuur houdt. Het risico bestaat dat je hierdoor de basics uit het oog verliest en foutjes gaat maken. Om dit te voorkomen, lees je in dit blog belangrijke do’s en don’ts voor de zoektocht naar je volgende baan. Just (don't) do it!

Do’s

Tactieken die werken om je volgende baan te scoren:

Hou je sollicitatieactiviteiten bij

Als je je sollicitatieactiviteiten niet goed bijhoudt, is het lastig om gestructureerd onderzoek te doen en loop je het risico dat je ongeïnteresseerd en onvoorbereid overkomt.

Sla daarom alle details op van de vacatures waarop je reageert, inclusief de vacatureteksten. Na de afloopdatum kun je er immers niet meer bij, maar je kunt de info hard nodig hebben voor een grondige voorbereiding op je sollicitatie.

Zet je netwerk in

Binnenkomen via een referentie werkt in veel gevallen doeltreffender dan binnenkomen als ‘losse’ sollicitant. Je kunt bij referenties denken aan mensen die je persoonlijk kent, maar bijvoorbeeld ook aan recruiters/detacheerders.

Zet je contacten proactief in om meer kans te maken op een baan. Leg hiervoor (opnieuw) contact met professionals en/of recruiters uit je netwerk die werken bij bedrijven of in sectoren waar je interesse in hebt. Als je wil weten hoe je dit grondig aanpakt, lees je dit blog.

Denk ook buiten je bekende kaders

Het is goed om óók te solliciteren op functies waarvoor je (nog) niet alle vereiste kwalificaties in huis hebt. Als je dit doet, gebruik dan je motivatiebrief om uitgebreid in te gaan op waarom je een carrière/functieswitch wil maken en wat je tot nu toe hebt gedaan om de daarvoor benodigde skills te leren.

Een andere manier om buiten je kaders te treden is het volgen van een traineeship, waarin je gelijktijdig werkt, opgeleid én gecoacht wordt richting een voor jou nieuwe functie.

Don’ts

Doe dit vooral níet tijdens je sollicitatieprocessen:

Te vroeg juichen

Ga er niet vanuit dat een uitnodiging voor een gesprek betekent dat je de baan al in the pocket hebt. Sterker nog: nú word het pas echt serieus en gaat het erom spannen. Een uitnodiging is dus geen finishlijn, maar juist een startschot voor extra focus op die specifieke vacature.

Spelfouten maken

Controleer alle cv's en begeleidende mails die je verstuurt uitgebreid op taal- en spellingsfouten. Kijk ook secuur naar alle LinkedInberichten en whatsappjes die je verzendt tijdens het netwerken.

Spelfouten of slecht geschreven berichten zorgen ervoor dat je minder serieus genomen wordt en daardoor wellicht niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatie. Schrijf daarom altijd in volledige zinnen en check je spelling en grammatica uitgebreid. Let extra op foutjes in bedrijfs- en contactnamen, want die springen sneller in het oog bij je lezers.

Een saai, onovertuigend cv versturen

Standaard-cv’s met een droge opsomming van je taken spreken niet tot de verbeelding, terwijl je juist positief wilt opvallen. Je kunt dit met onder meer een summary statement heel handig bewerkstelligen. Benoem hiernaast expliciet je belangrijkste persoonlijke werkprestaties, en verbind waar mogelijk cijfers aan deze prestaties voor extra overtuigingskracht.

Sollicitatiegesprek gescoord? Check dan ook deze tips

Als je de do’s, don’ts en links uit dit artikel volgt, zijn we ervan overtuigd dat je goede kans maakt op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Wanneer het zover is, raden we je ook de volgende artikelen aan: