Skip to main

Ontslag genomen? Zo praat je erover tijdens sollicitaties

Niet elke carrière is 100% lineair. Soms is het beter voor jezelf om je ontslag in te dienen en het eventuele gat in je cv voor lief te nemen. Maar hoe leg je zo’n situatie goed uit tijdens een sollicitatiegesprek? Via dit artikel vind de juiste woorden en breng je zelfverzekerd over waarom je een baan opzegde. 

Waarom men vraagt waarom jij je baan opzegde

Je interviewers vragen waarom je je baan opzegde om jouw motivaties achter je ontslagname te ontdekken. Ze peilen ermee wat voor soort karakter je hebt en wat jij belangrijk vindt binnen je werk en carrière. Jouw antwoord helpt ze onder meer in te schatten of je zult passen binnen de functie, het team en bijvoorbeeld ook de bedrijfscultuur.

Tips voor goede antwoorden

Sommige redenen voor het opzeggen van een baan zijn gemakkelijker uit te leggen dan anderen. Hoe dan ook, is volgens The Balance Careers het volgende belangrijk als je een overtuigend antwoord wilt geven:

  • Bereid je voor. De kans is groot dat er vragen komen over het gat in je cv, dus zorg dat je voorafgaand aan je interview hebt nagedacht over je redenen om te stoppen en een antwoord paraat hebt.
  • Laat jezelf niet negatief uit over je vorige werkgever. Hou de eer aan jezelf door vanuit jezelf te spreken. Als je bijvoorbeeld vond dat je onvoldoende ontwikkelmogelijkheden had binnen je vorige functie, zeg dan niet: ‘Mijn baas wilde niet investeren in mijn ontwikkeling.’ Kies liever voor een antwoord als: ‘Ik ben ambitieus en heb behoefte aan een baan met concrete ontwikkelmogelijkheden.’
  • Hou het kort en draai het om. Probeer niet te lang te blijven hangen bij het feit dat je bent gestopt met een vorige baan. Een handige manier om dit te doen, is de aandacht verleggen naar de functie waarop je solliciteert. Aan het eerdere voorbeeld dat we gaven kun je nog wat extra's toevoegen: ‘Ik ben ambitieus en voelde de behoefte aan een baan met echte ontwikkelmogelijkheden, zoals deze. Ik ben enthousiast over jullie concrete ontwikkeltraject en denk dat deze functie daarom veel beter bij me past.’

Voorbeelden van goede antwoorden

We geven je naast de eerdergenoemde voorbeelden graag ook nog deze opties van Career Sidekick, die je kunt gebruiken als inspiratie voor jouw persoonlijke antwoord:

  • “Mijn functie veranderde met de tijd qua inhoud en verantwoordelijkheden, waardoor ik mijn oorspronkelijke persoonlijke doelen niet meer kon bereiken.” Een overtuigend antwoord, want bedrijfskoersen en functies kunnen nu eenmaal veranderen. Ook komt hiermee mooi naar voren dat je ambitieus bent én niet bang om lastige beslissingen voor jezelf te nemen.
  • “Ik ben vrij snel na mijn afstuderen begonnen bij bedrijf X. Ik heb er heel veel geleerd, maar voelde dat ik klaar ben om meer hooi op mijn vork te nemen.” Uit dit antwoord blijkt dat je uit je spreekwoordelijke jasje bent gegroeid, ambitieus bent en je carrièredoelen helder voor je ziet. Zoiets zou jij toch ook graag horen als potentiële nieuwe werkgever?
  • “Mijn carrièredoelen veranderden, waardoor het tijd was voor een nieuwe richting.” Carrière-switches komen steeds vaker voor en zijn een overtuigende reden om te stoppen met een baan. Ook als je later besluit alsnog terug te gaan naar je oorspronkelijk carrière, zal je hoogstwaarschijnlijk niet worden afgerekend op de keuze voor een switch – vooral niet als je positief blijft en de nadruk legt op wat je ervan hebt geleerd.
  • “Het werkschema paste niet meer bij mijn persoonlijke leven.” Als je bijvoorbeeld vaak in het weekend of in de avonduren werkte en toen een kind kreeg, is het volkomen logisch dat je koos voor je gezin en op zoek ging naar een baan met een handiger werkschema voor ouders.
  • “Ik kon binnen die functie niet mijn volle potentie inzetten.” Een ander mooi antwoord waaruit blijkt dat je bent gegroeid én je niet graag verveelt; je laat je ambitie spreken.

Conclusie

Welke reden je ook had om een baan op te zeggen, als je er diep genoeg over nadenkt kun je jouw beweegredenen benoemen op een manier die een goede indruk maakt op je interviewers.

Zolang je zoveel mogelijk over jezelf spreekt, positief blijft en je antwoord waar mogelijk koppelt aan ambities, hoeft het opzeggen van een baan dus écht geen negatieve impact op je carrière te hebben.