Re-research het bedrijf
Je deed waarschijnlijk al research naar het bedrijf voordat je ging solliciteren, maar ook in deze fase is onderzoek de moeite waard. Re-research dus nog eens wat je aanspreekt in de branche, het bedrijf en de functie. Pak je eerdere bevindingen erbij, lees ze door en vul ze aan met eventuele vragen die naar boven komen nu jij zeker weet dat je de baan hebt.
Als jij op je eerste werkdag scherp op je netvlies hebt waaróm jij er bent kom je zelfverzekerd over, wat de eerste indruk die je geeft ten goede komt.
Research je nieuwe collega’s
Je nieuwe collega’s via LinkedIn opzoeken is niet alleen handig om hun namen alvast te leren kennen. Door hun huidige en voorgaande functies te researchen kun je namelijk óók een goede inschatting maken van hun sterktes en hoe jij deze kunt aanvullen.
Door deze inschattingen voor jezelf te maken – en op te schrijven – word je baan alvast concreter in je hoofd.
Plan je eerste dag
‘Oefen’ je reis met fiets, auto of ov, om zeker te weten dat je op tijd komt op je eerste werkdag. Leg je outfit klaar. En ook je ID-bewijs voor de HR-afdeling. Zoek eventueel alvast een leuk lunchtentje als er geen lunch wordt geserveerd op je werk, of zorg dat je je lunchboodschappen in huis hebt en maak de avond van tevoren je lunchpakket. Zorg voor een werkende pen en een notitieblok, in een nette tas.
Alles wat je kan helpen om jouw focus de eerste dag zo veel mogelijk op je nieuwe werk en collega’s te houden, is mooi meegenomen.
Vraag naar de beste voorbereiding
Zoek contact met je manager en vraag hoe jij je voorafgaand aan de start kunt voorbereiden. Vraag bijvoorbeeld hoe je eerste week er globaal uit gaat zien: zijn er afspraken buiten de deur, wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen en de grootste prioriteiten?
In veel gevallen kan een leidinggevende je ook al voorzien van intern leesmateriaal, handleidingen en/of tutorials die je kunt raadplegen om je start te versoepelen.
Check je skills
Denk aan je nieuwe takenpakket en inventariseer hoe jouw skillset je hierin gaat helpen. Op welke vlakken excelleerde je in je vorige baan, en welke vlakken kun je nog verbeteren? Als je voldoende tijd hebt kun je actief werken aan je verbeterpunten. Wees hoe dan ook klaar om je sterke punten te benadrukken terwijl je voorzichtig blijft ten opzichte van je zwaktes.
Door op deze manier te inventariseren zorg je voor extra zelfbewustheid en zie je meer succeskansen.
Check je garderobe
Jij kent na het succesvol solliciteren de geldende dresscode van je nieuwe functie. Duik dus ruim voordat je start eens in je kledingkast. Heb je genoeg geschikte outfits voor een werkweek?
Zo ja; dubbelcheck dan of alles nog écht van de gewenste kwaliteit is. Zo nee; tijd om te shoppen...
Maak het jezelf gemakkelijk
Heb je maar een paar dagen tussen je vorige en je nieuwe baan? Plan deze dan niet vol met persoonlijke to-do’s. De kans ontstaat daardoor dat je niet 100% fris aan de start verschijnt.
Zorg dus liever voor rust en laat je persoonlijke takenlijst even links liggen. Beoefen je hobby’s. Zorg voor lekker eten en neem de tijd om ervan te genieten. Inspiratieloos qua ontspanning, of (te) nerveus als je denkt aan je nieuwe baan? Zoek dan bijvoorbeeld de natuur op en zorg voor lichaamsbeweging. Zoals Psychology Today adviseert: get out of your head…