Benadruk hard- & softskills per specifieke vacature
Hardskills zijn meetbare vaardigheden die aan te leren zijn. Softskills zijn interpersoonlijke vaardigheden en subjectiever, dus moeilijker te meten. Maar ze zijn allebei belangrijk voor een allround professional. Iemand met alleen soft skills kan namelijk geen échte functie uitvoeren, waar iemand met alleen hardskills functioneert als een robot en dus niet (goed) met mensen kan werken.
We raden je dus aan om hard én soft skills te benadrukken op je cv, idealiter op maat gemaakt per vacature waar je op reageert. Stem ze simpelweg zo veel mogelijk af op de specifieke vacaturetekst waarop je reageert.
Deze tactiek werkt goed omdat zowel vacaturehouders als Applicant Tracking Systems (waarover later in dit blog meer) je cv bij ontvangst doorgaans éérst scannen op relevante termen. Hoe meer overeenkomsten uit die scan naar voren komen, hoe groter de kans dat je cv op de juiste stapel terechtkomt.
Je leest hier overigens meer over softskills en hoe je ze verder aanscherpt.
Werkervaring in diverse branches? Categoriseer om te ‘sturen’
Als je in verschillende branches hebt gewerkt is het tegenwoordig heel acceptabel om je werkervaring op je cv in te delen in categorieën, en de chronologie (gedeeltelijk) los te laten. Vooral als het daardoor gemakkelijker wordt om skills te benadrukken die belangrijk zijn voor een specifieke vacature.
Bijvoorbeeld: je hebt ervaring in sales en digital marketing en solliciteert op een functie waarvoor beide ervaringen gedeeltelijk relevant zijn. Je kunt er dan voor kiezen om je relevante werkervaring en skills op te delen in twee secties, inclusief dikgedrukte headers; één voor sales en de ander voor digital marketing. Onder elke sectie benadruk jij je ervaringen die van belang zijn voor de specifieke functie waarop je solliciteert.
Zo ‘stuurt’ je lay-out de recruiter/vacaturehouder naar wat jíj wilt benadrukken, waarmee je de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een eerste sollicitatiegesprek.
Simplificeer je cv
Tot 2019 ging de trend in cv-land richting mooie foto’s, uitgebreide grafieken en opvallende fonts. Maar de shift is nu écht ingezet naar cleanere, simpelere en doeltreffendere cv’s.
Een uitgebreid opgemaakt cv is vaak onderscheidend, dat is een feit. Maar het gevaar bestaat dat belangrijke informatie wordt ‘begraven’ onder je drukke lay-out. De scanbaarheid van je cv gaat er op achteruit. En dát is een feit waar je als sollicitant voor moet waken.
Hou rekening met recruitmentsoftware
Ook moet je voor een modern cv rekening houden met Applicant Tracking Systems (ATS), ofwel recruitmentsoftware: software die vacaturehouders en sollicitanten helpt efficiënter te werken. Cv’s worden in steeds meer gevallen eerst gescand door dit soort software en daarna gelezen door een persoon. Zo wordt een geautomatiseerde voorselectie gemaakt voor vacaturehouders. Veel van dit soort programma’s herkennen geen grafieken, afbeeldingen en bepaalde lettertypes. Hierdoor kan jouw goede, maar te uitgebreid opgemaakte cv onterecht gemarkeerd worden als niet-relevant. Méér dan zonde!
Hou het dus lekker simpel als je een modern cv maakt. En sla een basisversie van je cv op als Word- én als PDF-bestand: Word voor de ATS en PDF voor de menselijke ontvangers.
Cover je basics
Voor het schrijven van een kwalitatief goed modern cv hou je rekening met de volgende basics:
- 10-15 jaar terug in de tijd qua werkervaring
- Omgekeerd chronologisch opgebouwd
- Scanbare zinnen
- Waar mogelijk harde cijfers, percentages en getallen
- Een simpele lay-out
- Lettergrootte 10-12
- Lettertypes zoals Verdana, Arial en Helvetica
- Sla je cv op met in de bestandsnaam je voor- en achternaam en de vacaturetitel
Je leest alles over bovenstaande punten in deze eerder verschenen blogpost met onze tips voor een goed cv. We delen in dat artikel ook handige moderne cv-templates en helpen je met summary statements; nóg een moderne manier om positief op te vallen met jouw cv.