Toe aan een nieuwe stap
"Voordat ik startte bij YER, werkte ik als ambulant jeugd- en gezinsprofessional. Ik kwam in die functie bij gezinnen thuis en ging met hun hulpvragen aan de slag. Erg uitdagend en mooi werk. Maar ik wilde graag óók meedenken over de in te zetten zorg, naast alleen het uitvoeren ervan. Mijn ambitie was om op andere manieren iets te kunnen betekenen voor jongeren: een meer overstijgende, coördinerende rol. Deze ambitie besprak ik met een vriendin die toentertijd al via YER gedetacheerd in de publieke sector werkte en daar erg positief over was. Hierna heb ik vrij snel een kennismaking met YER ingepland. Mijn interesse was gewekt."
Aangenaam verrast over detachering
"Ik vroeg me wel af hoe het zou zitten met mijn verantwoordelijkheids- en loyaliteitsgevoel als ik zou kiezen voor gedetacheerd werken. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om ergens een halfjaar te werken en dan alles achter me te laten? Toen ik erachter kwam dat veel opdrachten langer duren dan een halfjaar, was ik aangenaam verrast."
"Ook blijk ik het juist fijn te vinden om geregeld naar een andere plek te gaan. Ik leer zo telkens weer andere gemeenten, samenwerkingspartners, cliënten en collega’s kennen. Ontdekken hoe mensen en organisaties werken, en wat hun visies en werkwijzen zijn, is fascinerend en heel leerzaam."
"Ik dacht ook dat je als gedetacheerde collega misschien minder gewaardeerd zou worden. Maar ik word tot nu toe juist erg warm welkom geheten en direct opgenomen in de groep. Ik merk ook dat mijn collega’s blij zijn met alle hulp die ze kunnen krijgen, want er is in iedere gemeente veel te doen op het gebied van jeugdzorg.”
Professionele mogelijkheden met persoonlijke touch
“Bij YER heb ik veel opleidingsmogelijkheden. Sowieso mag ik alle trainingen volgen die nodig zijn om mijn SKJ-registratie - het verplichte beroepsregister voor jeugdprofessionals - te behouden. Ik heb in dat kader bijvoorbeeld een tuchtrechttraining en een supervisietraining gevolgd. Naast deze SKJ-gerelateerde leerwegen zijn in overleg ook nog andere nuttige trainingen beschikbaar. Ook ben ik inmiddels als trainer verbonden aan het YER Kenniscentrum waar ik jonge professionals train en opleid binnen het sociaal domein jeugd.
De verbinding die ik nodig heb met een organisatie, daar blijkt YER enorm goed in te zijn.
Ik vind de persoonlijke touch die YER heeft richting werknemers erg positief. Mijn consultant Bianca bijvoorbeeld, reageert bijna altijd binnen een halfuur op een bericht. Ik weet hierdoor dat ze voor me klaarstaat als ik een belangrijke vraag heb. Ze deed bovendien vanaf het begin af aan echt moeite om mij te leren kennen. Dat persoonlijke van YER is ook niet iets wat ik van tevoren had verwacht van een detacheringsbedrijf. Maar de verbinding die ik als persoon nodig heb met een organisatie, daar blijkt YER enorm goed in te zijn.”
Ga het gesprek aan met YER
“Mijn eerste tip voor professionals met ervaring in de jeugdzorg, is om vrijblijvend het gesprek aan te gaan met een consultant van YER. Als dat gesprek goed bevalt, is mijn tweede tip om te vragen of je iemand mag spreken die al via YER werkt. Ik heb onder meer gevraagd hoe de professional die ik sprak de overstap heeft ervaren, waarom diegene koos voor YER en hoe een werkdag en -week eruitzien. Dit gesprek gaf me een beeld, dat heel mooi overeenkomt met hoe ik het nu ervaar. Dus waar je ook werkt: kijk breed en hou je opties open door mensen te blijven spreken, bijvoorbeeld bij YER.”