1. Leeg je inbox
We starten met een praktische tip voor een opgeruimder hoofd: verwijder alle onnodige mails. Begin bij het opruimen van afgehandelde mails die nog in je inbox zwerven, en ga ook een stap verder. Ben je geabonneerd op professionele mailnieuwsbrieven? Check dan welke hiervan het afgelopen jaar écht nuttig bleken te zijn voor je werk. Alle mails die hier niet aan voldoen: unsubscribe.
2. Noteer je prestaties
Mensen onthouden negatieve ervaringen beter dan positieve. Benadruk daarom positieve ervaringen bewust voor jezelf. Noteer al je grote en kleinere professionele prestaties van afgelopen jaar: projectdoelstellingen, procesverbeteringen, persoonlijke targets, leermomenten et cetera. Maak hier een top-10 van. Deze top 10 gebruik je vervolgens voor onze volgende tip: het updaten van je cv en LinkedIn.
3. Update je cv en LinkedIn
Verwerk de successen van het afgelopen werkjaar in je cv en LinkedIn. Mooi voor je eigen overzicht, maar ook potentiële nieuwe werkgevers kijken liever naar je prestaties dan naar je verantwoordelijkheden.
Ook als je niet actief zoekt naar nieuw werk, is het aan te raden je prestaties op gezette momenten bij te werken – bijvoorbeeld elk jaar in december. Zo hoef je nooit te diep te graven wanneer je wél klaar bent voor je volgende carrièrestap.
4. Bepaal waar je naartoe wilt
Of je nu blij bent waar je bent, of in het nieuwe jaar juist wilt gaan voor een uitdaging bij een nieuw bedrijf: plan de stappen die je kunt zetten om vooruit te komen. Wil je werken richting een nieuwe functie of promotie bij je huidige werkgever? Of is het tijd om je netwerk te vertellen dat je klaar bent voor een volgende stap bij een ander bedrijf?
Zorg voor minder potentiële onrust in je hoofd, door bewust de tijd te nemen voor dit soort overwegingen. En áls jij kiest voor een volgende stap bij een nieuw bedrijf, helpen we je graag verder met:
Wat je keuze ook is: zodra je doel helder is, formuleer je de stappen ernaartoe. Je hoeft die stappen dit jaar nog niet te zetten, maar het ruimt alvast lekker op in je hoofd als ze op een rijtje staan.
5. Versterk je netwerk
Leg nieuwe contacten, bijvoorbeeld gebaseerd op je doelstellingen van tip 4. Als je bijvoorbeeld een hogere functie wilt gaan bekleden, zoek je op LinkedIn naar leden die die functie nu al bekleden. Wil je voor een bepaald bedrijf gaan werken? Check dan welke werknemers van dat bedrijf er in je extended network zitten.
Schrijf aan iedereen een persoonlijke uitnodiging waarin je uitlegt waarom je de connectie zoekt. Niet geschoten is altijd mis toch?
6. Stuur bedankjes
Niemand kan alles alleen. Maak daarom van de decembermaand gebruik om de mensen die jou hebben geholpen bewust te bedanken. Denk hierbij aan collega’s en leidinggevenden, maar vergeet ook je eventuele samenwerkingspartners en leveranciers niet.
Een mail of appje is snel gestuurd, maar je maakt een dankwoord écht persoonlijk met originele handgeschreven berichten. Dit Engelstalige Muse-artikel helpt je op weg, met handige en originele voorbeelden gericht op allerlei soorten professionele contacten.
7. (Her)verwarm de banden met je collega’s
Het einde van het jaar is ook een goede tijd om nog eens extra te connecten met je directe collega’s. Is er een kerstborrel of einde-/nieuwjaarsviering op je werk? Neem dan de tijd om gesprekken aan te gaan waarin je bijvoorbeeld je bewondering voor een teamgenoot benadrukt, of herinneringen ophaalt over een samen behaalde doelstelling.
Geen werk-feestevents? Haal je collegiale banden dan zelf extra aan door te (video)bellen met je teamgenoten. Zet in deze koude maand een stapje extra, en zorg zo voor warmere connecties met je collega’s.
Bronnen: The Muse & Workitdaily