Nieuwe technologieën
Met ruim 2500 kilometer aan pijpleidingen levert Air Liquide gassen als stikstof, waterstof, zuurstof, argon, koolmonoxide en waterstof aan grootafnemers binnen de Benelux. Het netwerk verbindt de havens van Rotterdam, Antwerpen, Gent en Terneuzen, en de industriegebieden in Zuid-Limburg, Wallonië en Duinkerken. De Nederlandse productielocaties in Pernis, Bergen op Zoom, Rozenburg en Terneuzen, alsook Belgische productielocaties voeden dit uitgestrekte netwerk. Met nieuwe technologieën voor CO2-reductie en waterstof staat het bedrijf aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen de sector heeft Air Liquide een voortrekkersrol en daarom stelt het hoge eisen aan medewerkers.
Grote impact van automatisering energiestransitie
De energiestransitie is momenteel dé grote trend binnen de sector. De maatschappij keert zich af van fossiele brandstoffen en wil hier duurzame oplossingen voor terug. Jacques vertelt: “Energie gaat van grijs naar groen. Wind, zon en waterstof zijn de energiedragers van de toekomst. Nieuwe technologieën ontwikkelen zich in sneltreinvaart. Wij zijn op dat vlak koploper en bieden onze klanten de laatste innovaties. Een andere belangrijke transitie is de vergaande automatisering. Bemande fabrieken transformeren steeds meer in zelfsturende units.”
Hoge eisen aan medewerkers
Werken bij Air Liquide is zeer uitdagend, want de eisen zijn hoog. “Bij onze mensen draait het om veelzijdigheid en geïntegreerde kennis,” legt Jacques uit. “Engineers voeren naast hun core taken ook andere disciplines uit. Zo verdiept de een zich - naast de kerntaken - in veiligheid, de ander pakt risk management erbij, en weer een ander logistiek, milieu of vergunningen. De teams werken lokaal vanuit vestigingen in de buurt van onze klanten. Ze hebben op de afzonderlijke sites te maken met een diversiteit aan topics. Hier moeten ze in eerste instantie zelf mee aan de slag. Dat vraagt om autonomie, grote betrokkenheid en flexibiliteit. Naast dat je operationeel hands-on bent als dat nodig is, is het belangrijk dat je een zelfstarter bent. De schouders eronder zetten dus en eigenaarschap pakken.”
Nieuwe competenties nodig
Over de gehele linie ondergaan de functieprofielen bij Air Liquide ingrijpende veranderingen. Jacques zegt: “De verduurzaming zet nieuwe processen in werking en maakt projecten complexer. Tegelijkertijd verandert de grootschalige automatisering de aard van de werkzaamheden, waardoor er nieuwe competenties gevraagd worden. Ook moeten engineers uitwisselbaar zijn, zodat we ze én operationeel én in de business kunnen inzetten. Dat vraagt om creativiteit, doorzettingsvermogen en een intrinsieke motivatie om jezelf te ontwikkelen. In de zoektocht naar kandidaten die aan deze hoge eisen kunnen én willen voldoen, is het belangrijk dat onze partner de complexiteit van onze business goed begrijpt en de vinger op de zere plek weet te leggen. Toen onze HR-businesspartner Wout Wenselaar vertelde over zijn positieve ervaringen met YER, was ik meteen geïnteresseerd.”
Juiste vraagstelling en relevant netwerk
Tijdens de kennismaking met Victor Latumahina viel het Jacques direct op dat hij de juiste vragen stelde om een goed beeld te krijgen van wat Air Liquide nodig had. “Ondanks de complexiteit van onze processen en de vele eisen die dat met zich meebrengt, begreep Victor vlot hoe onze organisatie in elkaar steekt en waar de nood lag. Hij creëerde een helder uitgangspunt om de juiste kandidaten te bereiken. Tijdens de processen stemden we vervolgens constant af, hij luisterde goed naar onze feedback en er was alle ruimte om bij te sturen. Zijn gerichte aanpak werkt efficiënt en leidt ons steeds naar een interessante shortlist. Daarnaast brengt hij een uitgebreid netwerk mee, waardoor we steeds nieuw potentieel leren kennen. Dat is natuurlijk enorm waardevol. Specialisten als E&I technicians zijn schaars, terwijl goede proces engineers die ook bij onze organisatie passen niet voor het oprapen liggen,” vertelt Jacques.
Scherp oog voor bedrijfscultuur
Victor heeft een scherp oog voor de bedrijfscultuur van Air Liquide. Jacques stelt: “Onze bedrijfstak is geheel anders dan bijvoorbeeld de farmaceutische sector. Ook binnen de industrie verschilt ons DNA van bedrijven als Shell of Dow Chemical. Victor heeft veel moeite gedaan om onze organisatie inhoudelijk te leren kennen. Daardoor voelt hij ons goed aan en ziet hij scherp wat wij nodig hebben. Uiteindelijk is een cv slechts een eerste screening. Je weet dan nog niets over iemands persoonlijke vaardigheden, karaktereigenschappen en drijfveren. Ik vind het knap hoe Victor dit in kaart weet te brengen tijdens de voorselectie. Zo zorgt hij ervoor dat we in de gesprekken erna gericht met de kandidaten verder kunnen.”
Vast contactpersoon voor efficiënt proces
Victor is het vaste aanspreekpunt voor Air Liquide. De duidelijkheid die dat met zich meebrengt noemt Jacques een ander groot voordeel van de samenwerking met YER. “Als we een vacature hebben, hoeven we onze situatie niet steeds opnieuw uit te leggen aan een nieuwe consultant. We hebben een korte lijn met Victor, gaan direct aan de slag en winnen zo veel tijd. Door deze manier van samenwerken zit je altijd op dezelfde golflengte. In de afgelopen jaren hebben we een hechte band opgebouwd. Dat is de basis van ons succes en geeft veel vertrouwen voor de toekomst,” besluit Jacques.