Skip to main
Interview met Wendy Feron – Trainer-coach Participatiewet bij het YER Kenniscentrum

“Al onze trainingen stellen we op maat samen.”

Wendy Ferron is kwaliteitsmedewerker en als trainer-coach actief bij het Participatiewet-team van het YER Kenniscentrum. Het team is gespecialiseerd in alle juridische aspecten van de Participatiewet en weet die ook te verbinden aan de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. In dit interview vertelt Wendy over de expertise van de teamleden en legt ze uit hoe zij professionals en gemeentes begeleiden bij hun ontwikkeling en het vergroten van hun kennis.

Bundeling van expertises

Op dit moment vormen Mark Wenders, Patrick Arends en ik de kern van het Participatiewet-team. Voor dit domein verzorgen wij trainingen, praktijkdagen, intervisie, supervisie en casusbesprekingen. We fungeren als een samenwerkend collectief en bundelen onze individuele specialismes tot gemeenschappelijke kennis. Zelf ben ik een alleskunner die al meer dan 25 jaar actief is in het sociaal domein. Door mijn brede scope weet ik hoe de afzonderlijke domeinen op elkaar inhaken.

Er is geen strikte taakscheiding. Waar nodig vangen we elkaars werkzaamheden op en vullen elkaar aan. Voor nieuwe programma’s werkt dit als een trein. Zo hoeven we voor een training als Energietoeslag en Regeling Ontheemden voor Oekraïners de koppen maar bij elkaar te steken en binnen no-time staat de training als een huis.

Uitgebreid netwerk van specialisten

Ons team beschikt over een uitgebreid netwerk van sociaal domein-specialisten. Het YER Kenniscentrum heeft alle expertises binnen het sociaal domein in huis, dus gemeentes en professionals kunnen met elke vraag bij ons terecht. Van inhoudelijke kwesties en ontwikkelingstrajecten tot inburgering en maatwerk. Als er extra kennis nodig is, springen onze collega’s van Beleid, Jeugd of Wmo bij.

Voor iedereen binnen het sociaal domein

Onze doelgroep bestaan uit YER-trainees en -professionals die als gedetacheerde aan de slag zijn bij opdrachtgevers als gemeentes. Daartegenover geven we incompany-trainingen aan medewerkers en teams van gemeentes en aanverwante organisaties. Mensen die in de uitvoering zitten, in de backoffice werken, als consulent of administratieve kracht actief zijn, eigenlijk iedereen binnen het sociaal domein ondersteunen wij met onze kennis. Bovendien zijn we momenteel bezig ons opleidingsaanbod te koppelen aan de trainingsbehoeftes van zorgaanbieders, zodat we die ook kunnen helpen.

Compleet en actueel programma

De focus van onze trainingen ligt op alle ins en outs van de Participatiewet. Denk aan belastingen, voorliggende voorzieningen, fraude, preventie, handhaving, rapporteren en beschikken, algemene wet bestuursrecht, re-integratie, meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en conflicthantering. Maar we sluiten ook aan bij trends als integraal werken. Hierin grijpen de domeinen Participatiewet, Wmo, Jeugd en Beleid in elkaar, zodat consulenten een completer beeld krijgen van een casus. Een andere trend is de versoepelde omgang met uitkeringsgerechtigden. Niet alleen de regels volgen, maar ook oog hebben voor de behoeftes van het individu staat hierin centraal.

Maatwerk en persoonlijke aandacht

Al onze trainingen stellen we op maat samen. Niets is zo veranderlijk als het sociaal domein en het beleid van de afzonderlijke gemeentes. Daarom bekijken we nauwkeurig wat goed aansluit op de daadwerkelijke situatie en wat deelnemers nodig hebben om vooruit te komen. Als trainers hebben wij veel persoonlijke aandacht voor het individu, we sturen waar nodig bij in de juiste richting en stimuleren een inspirerende uitwisseling met veel eigen inbreng en enthousiasme. Dat de kennis die we overbrengen daadwerkelijk aankomt bij de deelnemers is voor ons essentieel.

Praktijkervaring staat voorop

Ons lesprogramma is voornamelijk gericht op zelf te ondervinden hoe het er in de praktijk aan toegaat. Een goede consulent ben je niet alleen door de wet goed te kennen, maar ook door te zien wie er tegenover je zit en wat die persoon nodig heeft. Onze team weet deelnemers hierin goed te trainen. We laten ze bijvoorbeeld zien hoe je omgaat met iemand die onder invloed is en op welke manier je die dan kunt aanspreken op zijn of haar gedrag.

Onbevooroordeeld te werk gaan

Omgaan met mensen is altijd een wisselwerking. Met een open blik naar de wereld kijken en oplettendheid zijn belangrijke skills die we deelnemers meegeven. We maken ze ervan bewust dat in principe iedereen een oordeel heeft en dat het de kunst is onbevooroordeeld naar een casus te kijken. Aangezien elke situatie anders is, moet je proberen de feiten zo objectief mogelijk te beoordelen om te destilleren wat iemand nodig heeft. Dat vraagt om een goed observatievermogen, maar ook de capaciteit om buiten je eigen kader te kijken en verbanden te leggen met andere domeinen.

Nieuwe perpectieven bieden

Wat we in onze trainingen altijd benadrukken, is dat elke dag, elke aanvraag en iedere burger anders is. Soms zijn casussen simpel en is het een kwestie van dingen aftikken. Op een ander moment heb je te maken met een ingewikkelde zaak waarin je je moet vastbijten en moet uitzoeken wat je voor zo’n persoon kunt doen binnen de grenzen van de wet. Aan het begin van een training vraag ik altijd wat deelnemers hopen mee te nemen. Als mensen bij de afsluiting zeggen dat ze onverwacht iets nieuws hebben opgestoken én dit kunnen toepassen in hun werk, dan is mijn dag geslaagd.