Skip to main
Interview met Robert Ditvoorst – Trainer-coach beleid bij het YER Kenniscentrum

“Wij verbinden gemeenten met het juiste talent en nemen het opleidingstraject uit handen.”

Robert Ditvoorst werkt via YER als beleidsadviseur en is daarnaast als trainer verbonden aan het YER Kenniscentrum, waar hij trainees en professionals opleidt tot volwaardige beleidsmedewerkers voor het sociaal domein. Beleid is een nieuw specialisme van het YER Kenniscentrum en de ontwikkeling van het programma is in volle gang. In dit interview vertelt Robert over het kersverse beleidsteam, de aanpak van de trainers, en het nieuwe traineeship.

Energiek en gedreven team

“De kracht van ons team is dat alles en iedereen nieuw is. Ik kwam in contact met YER via Willem van Schoubroeck. Toen hij aangaf dat YER trainingen voor beleid op de kaart wilde zetten, kon ik niet wachten om ermee te starten. Ik zit al meer dan 26 jaar in het vak en ken het sociaal domein van alle kanten."

"Het is mooi dat het nu tijd is om samen met mijn medetrainers onze kennis en ervaring door te geven. Inmiddels vormen Ad Maassen, Ton Sprangers, Mohamed Idrissi, Youri Merkus en ik een gedreven team. De ontwikkeling die we doormaken en de ruimte die we krijgen om zoiets waardevols neer te zetten, geven ons veel energie.”

Allround en ervaren trainers

“Mijn collega’s zijn allrounders én specialisten die op operationeel, strategisch, coördinerend en leidinggevend vlak veel ervaring hebben in het sociaal domein. Met al die verschillende invalshoeken bouwen we, naast een traineeship, aan een kennisplatform voor beleid. Dit doen we onder leiding van Irene Claasen. Ons team is de brug tussen gemeenten en uitvoeringsorganisaties als het COA en UWV, en professionals die hun kennis up-to-date willen houden. Voor klantmanagers, kwaliteitsmedewerkers en net afgestudeerde hbo- en wo-studenten met een sociaal-maatschappelijke of bestuursrechtelijke achtergrond zijn wij hét opstapje naar een functie als beleidsmedewerker of -adviseur.”

“Onze trainingen zijn geschikt voor iedereen die op gemeentelijk niveau wil bijdragen aan het sociaal domein en wil werken aan de verbetering van de bestuurscultuur of het leven van onze medebewoners.Wij leren je schaken op verschillende borden: zowel met het bestuur als met maatschappelijke partners, uitvoerende medewerkers en collega-beleidsadviseurs. Zo ontwikkel je de juiste vaardigheden om anderen goed te begrijpen, te analyseren waar de belangen liggen en die vervolgens met elkaar in evenwicht te brengen.”

Brede focus in divers werkveld

“Waar de uitvoering bij jeugd, de Participatiewet en Wmo meer operationeel en specialistisch is, opereert beleid op een breder vlak tussen bestuur, uitvoering, maatschappelijke partners en inwoners. Als beleidsmedewerker adviseer je bestuur en management over ontwikkelingen die via wet- en regelgeving omgezet moeten worden in nieuwe dienstverlening, zoals verordeningen en beleidsregels.”

“Daarnaast werk je aan de maatschappelijke structuur van een gemeente door samenwerkingsverbanden aan te gaan met maatschappelijke partners en andere gemeenten in de regio. Je ondersteunt de uitvoerders bij hun dienstverlening aan de inwoners en signaleert de hobbels waar zij tegenaan lopen. Die rapporteer je via verbetervoorstellen aan het bestuur, waarbij je bij voorkeur redeneert vanuit de behoeftes van de inwoners.”

Werken naar de bedoeling

“De kern van onze aanpak is dat wij nieuwe beleidsmedewerkers leren om het belang en perspectief van de inwoner en het beoogde doel van wet- en regelgeving op de eerste plek te zetten. Ik noem dit ‘werken naar de bedoeling’. Vaak sluit wetgeving niet goed aan op de praktijk en biedt het onvoldoende ondersteuning aan uitvoerders bij hun dienstverlening. In plaats van strikt de regels toe te passen, levert een maatwerkoplossing voor bewoners vaak meer op. Het is essentieel om hierbij zowel de uitvoerders als de leefwereld van de betrokkenen actief te betrekken.”

Individuele behoeftes staan voorop

“Tijdens een training is iedereen anders. Daarom creëren we een helder beeld van de afzonderlijke kwaliteiten en behoeftes van de deelnemers. Wat is je achtergrond, ben je net afgestudeerd of al werkzaam in het sociaal domein? De opgedane kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar en we organiseren verschillende trainingsdagen om hierin extra stappen te zetten. Zo stemmen we onze aanpak volledig af op het succesvol zijn van de deelnemer in zijn of haar functie.”

Traineeship combineert werkervaring en groei

“We zien uit naar de realisatie van ons eerste traineeprogramma. Onze doelstelling is duidelijk: nieuwe beleidsmedewerkers opleiden en voorzien van relevante kennis, inzichten en vaardigheden, zodat ze klaar zijn voor een flexibele rol in het sociaal domein. Het traineeship ondersteunt starters bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ze doen op basis van detachering werkervaring op bij een gemeente en ontwikkelen zich tegelijk tot volwaardige professionals met onze coaching en trainingen. Zo versnelt YER hun persoonlijke en professionele groei.”

Overbrugging theorie en praktijk

“Door de theorie aan de praktijk te koppelen, leren trainees de kunst van het bestuurlijk adviseren. Alles omtrent werken bij een gemeente en de onderlinge samenhang komt aan bod: hoe een gemeenteraad en college in elkaar zitten, welke beleidsvraagstukken en -opdrachten je kunt krijgen en hoe je die aanpakt, en hoe je balanceert tussen de belangen van bestuur, management en andere stakeholders. Ook duiken we de diepte in met vragen als hoe je nieuw beleid ontwikkelt, hoe je een college- en raadsvoorstel opbouwt, wat je precies gaat adviseren, wat je argumenten en kanttekeningen zijn, hoe het financiële plaatje eruit ziet en met wie je moet overleggen.”

Ontzorging bespaart tijd en vergroot effectiviteit

“Met onze trainees en gedetacheerde professionals ontzorgen wij opdrachtgevers die te maken hebben met een personeelstekort, bijvoorbeeld door vergrijzing. Vooral middelgrote en kleine gemeenten ontberen de middelen en tijd om de juiste collega’s te vinden, kennis in huis te houden of zelf een traineeship op te zetten. Wij verbinden ze met het juiste talent en nemen het opleidingstraject en de begeleiding van de professionals uit handen.”

“Deze uitbesteding bespaart veel tijd en is effectiever dan als zij zelf iemand op de goede vlieghoogte moeten krijgen. Als een gemeente eigen medewerkers wil helpen bij hun ontwikkeling, denken wij graag mee over een passend incompany-programma dat we volledig op maat kunnen samenstellen.”

“Dankzij de kwaliteit en de reputatie die YER in de loop der jaren heeft opgebouwd, kunnen wij gemeenten nu ook op beleidsmatig vlak veel werk uit handen nemen. Hiermee ondersteunen we gemeenten van dienstverlening tot bestuur en zorgen we voor een goede afstemming. Voor opdrachtgevers levert dit veel voordelen op.”