Veelzijdig team met lange staat van dienst
“De kracht van ons team is de diversiteit aan achtergronden en specialismes. Zo is Khalid Mijhad als gedragswetenschapper bezig met verdiepende trainingen omtrent trauma, hechting en gerelateerde zaken. Procesregisseur Yvonne Barelds richt zich naast de hervormingsagenda op de wettelijke kaders, jurisprudentie en afbakeningen.
Lees meer over onze trainingen voor jeugdzorg.
“Samen beschikken we over een veelheid aan kennis. Iedereen heeft een lange staat van dienst en in verschillende keukens gekeken. Zo heb ikzelf ervaring met de jeugdbescherming, Veilig Thuis, statushouders en bijbehorende wet- en regelgeving. Wij kennen alle facetten, hebben een breed perspectief op wat er speelt en lopen bij nieuwe ontwikkelingen voorop.”
Gevarieerd programma is brug naar praktijk
“Onze veelzijdigheid stelt ons in staat om in de trainingen alle facetten van het jeugddomein te belichten. Zo behandelen we binnen het thema juridisch vakmanschap de Jeugdwet en aanverwante wetten. Andere programma’s zoomen in op rapporteren en beschikken, of bieden verdieping over bijvoorbeeld gesprekstechnieken, hechting, trauma, complexe echtscheidingen en diversiteitsgericht werken binnen verschillende culturen.”
“Het is de kunst om de juiste aansluiting te vinden bij de groep. Veel praktijkvoorbeelden geven en het delen van kennis en ervaring helpen hierbij. Door de waan van de dag vergeten mensen vaak kennis te delen, terwijl de meer ervaren medewerkers vaak zo bedreven zijn. Wij moedigen dus actief aan dat deelnemers van elkaar leren.”
Trainingen voor iedere jeugdwerker
“Door de verschillende invalshoeken zijn onze trainingen geschikt voor iedereen die werkzaam is binnen de jeugdzorg. In eerste instantie leiden we trainees, starters en professionals die voor YER bij gemeentes aan de slag gaan op. Daarnaast begeleiden we ook externe jeugdconsulenten en hele wijkteams. Eigenlijk kan iedereen met een SKJ-registratie bij ons terecht. Het is onze ambitie om jeugdwerkers - van junior tot senior - verfrissende inzichten en nieuwe perspectieven te bieden, zodat zij groeien in hun rol.”
Incompanytrainingen op maat voor gemeentes
“Ter ondersteuning van gemeentes ontwikkelt ons team op maat gemaakte incompanytrainingen. Bij de samenstelling ervan heeft de gemeente veel ruimte voor eigen inbreng. Wij op onze beurt verdiepen ons in de behoeftes van de deelnemers en leggen bloot wat de teamwensen zijn. Vervolgens stemmen we daar de training op af. Wij schrijven niets voor, maar werken vraaggericht en denken actief mee over de invulling van het programma. Een training is dus niet statisch van opzet, maar kan eenvoudig met losse modules worden aangepast.”
Aansluiten bij werkelijke teambehoefte
“Zo was een gemeente geïnteresseerd in een training over complexe scheidingen. Tijdens onze kennismaking bleken de deelnemers te bestaan uit procesregisseurs, ofwel jeugdconsulenten die een regiefunctie voeren. Gaandeweg het gesprek kwamen we erachter dat de kernvraag was hoe je procesregie uitvoert binnen een complexe scheiding. Door in te zoomen op deze specifieke vraag wisten we de training succesvol af te stemmen op de werkelijke teambehoefte. Bovendien konden de deelnemers hun accreditatiepunten aanvullen. Al onze trainingen zijn immers SKJ-geaccrediteerd.”
Training stimuleert domeinoverstijgend werken
“Een mooi voorbeeld van een waardevol programma voor jeugdwerkers is de training Integraal Werken. Hiermee leren ze wat domeinoverstijgend werken betekent. Ze krijgen inzicht in hoe de domeinen Jeugd, Wmo en Participatiewet in elkaar grijpen en hoe je omgaat met multiproblematiek bij gezinnen. Wat kom je tegen en welke prioriteiten stel je?”
“Vaak doen problemen zich voor in verschillende leefgebieden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie als de toeslagenaffaire. De stress die ouders ervaren als ze in de schulden komen, straalt af op de kinderen. Hierdoor treedt niet alleen de Jeugdwet in werking, maar ook de Participatiewet in verband met het inkomen en de Wmo voor de verdere ondersteuning. Het is dan essentieel dat die drie domeinen van elkaar op de hoogte zijn en samenwerken.”
Anticiperen op de nieuwe wet Wams
“In de praktijk blijkt dat integraal werken nog lang niet op iedere werkplek even efficiënt geïmplementeerd is. Het is daarom essentieel dat jeugdwerkers het belang ervan inzien en er bekend mee raken, óók met het oog op de nieuwe Wet aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein (Wams). In het kader van de multiproblematiek streeft deze wet ernaar knelpunten bij de gegevensuitwisseling te minimaliseren. YER-trainees vertellen ons regelmatig dat ze ervaren dat hun kennis hierover een meerwaarde is ten opzichte van collega’s die hier nog niet bekend mee zijn.”
Persoonlijke coaching van jeugdconsulenten
“Wij delen onze gezamenlijke expertise ook op ander manieren. Zo helpen we gemeentes met de organisatie van actualiteitencolleges en themabijeenkomsten. Daarnaast bieden we ondersteuning bij de begeleiding van jeugdconsulenten – zowel binnen YER als bij externe partijen. De norm verantwoorde werktoedeling is dan onze leidraad en als verbinder doen we er alles aan het functioneren van de professionals te optimaliseren.”
Nieuw inzicht opgedaan? Missie geslaagd
“Het mooie van jeugdwerk is dat je in essentie gezinsleden helpt om verder te gaan met hun leven. Als deelnemers na een training aangeven dat ze een nieuw inzicht hebben opgedaan of aangeven dat de opzet ze aangenaam heeft verrast, is mijn missie van vernieuwend bezig zijn, geslaagd. Zeker als het professionals zijn die aangegeven dat ze in hun loopbaan bepaalde onderwerpen al zo vaak behandeld hebben. Dat we hen dan een nieuw perspectief hebben gegeven en succesvol hebben ondersteund bij hun ontwikkeling, geeft mij veel inspiratie.”
Lees ook de interviews met Wendy Feron, Joep Blok en Robert Ditvoorst.
Ontdek al onze trainingen en opleidingen voor het sociaal domein.