Veelzijdig team met ervaring en een frisse blik
“Team Wmo bestaat uit Marianne Schouten, Lisa de Kramer, Marloes van der Meer, Maaike Rietveld en Eric Ploum. Een gedreven en bevlogen mix van diverse achtergronden, verschillende perspectieven en veel praktijkervaring. Zo hebben Marianne en Marloes ervaring als sociaal werker, is Lisa gespecialiseerd in toegepaste gerontologie, studeerde Maaike toegepaste psychologie en is Eric een ervaren consulent. Zelf heb ik een achtergrond als orthopedisch technoloog, wat handig is omdat mijn skills goed aansluiten op de technische kant van de Wmo. Van rolstoelen en scootmobiels tot trapliften of aanpassingen in de badkamer.”
Lees meer over onze trainingen voor de Wmo.
“Onze kracht is dat ieder van ons in staat is elke training te geven. We staan regelmatig met z’n tweeën voor een groep en als iemand uitvalt, neemt de ander de training moeiteloos over. Het voordeel is dat we met elkaar meekijken en gerichte feedback kunnen geven. We vormen een fijne club collega’s die elkaar aanvullen, wars zijn van hiërarchie en elkaar als gelijken zien. De een loopt weliswaar al wat langer mee dan de ander, maar juist die combinatie van ervaring en een frisse blik is heel stimulerend.”
Ontwikkeling van breed trainingsaanbod
“Toen ik als consulent startte bij YER, wilde ik me ook graag inzetten voor het YER Kenniscentrum. Via Irene Claasen kon ik als beginnend trainer aan de slag. Mijn eerste training ging over de praktijkvertaling van de indicatiestelling. Dus hoe indiceer je bepaalde voorzieningen? Vervolgens zette ik samen met collega’s een training op over hoe gemeentes werken. Want als je trainees bij een gemeente plaatst, is dat voor hen een compleet nieuwe werkomgeving. Beter bereid je ze goed voor door een kader te stellen waarbinnen je schetst waar ze terechtkomen en hoe het daar werkt.”
“En zo legden we de basis voor een breed scala aan trainingen bijvoorbeeld over wat een consulent doet in de praktijk, welke voorzieningen de Wmo allemaal biedt en hoe die werken, op welke manier verschillende wetten als Wmo, Participatiewet, Jeugdwet en Wet langdurige zorg zijn afgebakend, zodat je goed weet te bepalen waar iemand die bijvoorbeeld in een verpleeghuis terechtkomt, onder valt. Inmiddels hebben we ons aanbod doorontwikkeld en uitgebreid. Naast interne trainingen voor YER verzorgen we ook incompany-programma’s voor gemeentes en gelieerde stichtingen.”
Maatwerk voor iedere gemeente
“Maatwerkprogramma’s zijn mogelijk voor iedere gemeente. We hebben zo veel trainingen op de plank liggen dat we aan ieder kennisniveau wel een mouw weten te passen. Nadat we overlegd hebben over de wensen, combineren we bestaande modules of stellen een nieuwe opzet samen. We denken mee als een echte sparringpartner om te achterhalen wat de daadwerkelijke behoefte is. Met een passend product nemen we de medewerkers mee de praktijk in, delen we tips en tricks en zorgen we dat ze daadwerkelijk feeling krijgen met de materie.”
Directe link met praktijk
“Onze trainingen zijn de link tussen theorie en praktijk. Belangrijkste uitgangspunt is dat deelnemers de opgedane kennis direct kunnen toepassen. Het is geweldig als je alle wetsartikelen uit je hoofd kent, maar dat alleen dekt de lading niet. Je moet juist weten waar in een artikel de nadruk op ligt, wat het belang ervan is en hoe je het vervolgens toepast. Dus we werken met veel praktijkvoorbeelden en casussen. Ook krijgen de deelnemers veel opdrachten. Als ze actief betrokken zijn, nemen ze de informatie immers sneller op.”
Voor trainees, professionals én de ervaren consulent
“Naast trainees en professionals ondersteunen we ook ervaren consulenten bij hun ontwikkeling. In de training ‘Van Energie(vr)eters naar energiegevers’ bijvoorbeeld krijgen ze handvatten voor weerbaarheid, want ze leren om te gaan met complexe casussen als mondige inwoners en intimidatie. Of een gemeente verzoekt ons een incompany-traineeship te verzorgen om de kennis over de Wmo op te frissen. Onlangs was er behoefte aan een training over de haken en ogen van het persoonsgebonden budget. Voor dit soort specifieke kennis zetten we dan een nieuw programma op.”
Deelnemers in hun kracht zetten
“Tijdens de training zetten we de mensen in hun kracht. We verdiepen ons in wat er bij hen leeft en waar ze tegenaan lopen. We creëren een veilige en vertrouwde omgeving waar ze vrijuit kunnen praten. Tussentijds peilen we of ze zich comfortabel voelen en of er vragen zijn. Als gespreksleider blijf ik altijd rustig en observeer ik de groep voortdurend. Ik zie welke dynamiek er ontstaat, geef richting en vraag door tijdens de oefeningen. Bij een rollenspel is het bijvoorbeeld heel leerzaam om in te spelen op hoe een gesprek verloopt.”
Positieve feedback uit het werkveld
“Als deelnemers ons vragen welke competenties het belangrijkst zijn in dit vak, geven we altijd mee dat je ver komt door nieuwsgierig, analytisch, een goede luisteraar en administratief sterk te zijn. Uiteindelijk is het je taak om voor de gemeente waaraan je verbonden bent de wetgeving op de juiste manier uit te voeren. Het is mooi om te zien dat onze aanpak werkt. Tijdens evaluaties delen groepen en opdrachtgevers regelmatig dat we zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Ze waarderen het dat we zo benaderbaar, flexibel en duidelijk zijn. Trainees vertellen dat ze vanuit het werkveld complimenten krijgen over hun kennisniveau en praktische skills, of dat collega’s met vragen juist naar hen toekomen. Die positieve terugkoppeling achteraf geeft ons als trainers veel voldoening.”
Lees ook de interviews met Robert Ditvoorst, Wendy Feron en Ralf Braeken.
Ontdek al onze trainingen en opleidingen voor het sociaal domein.