Motivatie en inspiratie vanuit mensenwerk
“Een van de leukste kanten van mijn werk is op straat zien wat YER-professionals aan het doen zijn. Rotondes, bouwprojecten, geasfalteerde straten maar bijvoorbeeld ook bestemmingsplannen voor nieuwe wijken, daar werken ónze mensen aan mee. Het is super-inspirerend om door een stad te rijden en te weten met welke projecten zij bezigzijn. Mijn fascinatie voor lokale politiek, die er al van kleins af aan inzit, versterkt dit gevoel nog eens extra.
Detachering is voor mij de perfecte combinatie van commercie en werken met mensen. Ik geloof dat het de complexste vorm van sales is, want je hebt met opdrachtgevers en kandidaten twee partijen om tevreden te houden. Ik krijg dus héél veel energie als een kandidaat vertelt dat het spannend was om vanuit de ‘veilige omgeving’ over te stappen naar YER, maar dat dit achteraf een van de beste werkbeslissingen van zijn of haar leven is geweest.”
Succesvol, ervaren team met groot regionaal netwerk
“Ik leid een team van twee recruitmentconsultants en twee consultants. We vinden het oprecht leuk om met elkaar te werken, wat we dan ook uitstralen richting onze professionals en opdrachtgevers. Ook komt mijn hele team uit West-Brabant, waardoor we vanuit dezelfde cultuur als onze opdrachtgevers spreken en weten wat speelt in hun regio’s. De andere kant van ons werk is kandidaten vinden. Dit begint bij een goed netwerk en gedegen searchtechnieken, waarin zijn wij goed voorzien zijn. Vanuit onze collectieve ervaring heeft mijn team een groot netwerk opgebouwd, dat barst van de uitermate goede professionals. En omdat goede mensen vaak goede mensen kennen, wordt deze poule continu aangevuld met gemotiveerde talenten.
Mijn team heeft bij elkaar opgeteld zo’n 15 jaar detacheringservaring in het ruimtelijk domein, mede door een aantal seniorcollega’s met flinke bedrevenheid op inhoud en proces. Dat maakt een verschil ten opzichte van onze concurrenten, waar meer starters zitten. In december is echter Pieter Mulder gestart om het team te komen versterken: zonder enige ervaring in recruitment, maar wél afgestudeerd in ons vakgebied. Het team helpt Pieter met het recruitmentproces, en Pieter leert ons zijn meest actuele vakkennis. Als hij daarnaast vanuit die kennis spreekt met gemeentelijke juristen, dan merk ik dat het voor hen een verademing is dat iemand inhoudelijk meepraat, en niet puur vanuit een sales-invalshoek. We vullen elkaar als team dus mooi aan en gebruiken elkaars kennis, kunde en kwaliteiten om onze doelen te bereiken.
Naast teamaansturing sta ik zelf nog volop met de voeten in de klei. Dat vind ik niet alleen leuk, maar ook belangrijk. De wetgeving en arbeidsmarkt veranderen bijvoorbeeld zó snel, dat vanuit de praktijk bijblijven onmisbaar is om aansluiting met mijn opdrachtgevers en kandidaten te waarborgen.”
Samen gemeentelijke werkgeversmerken versterken
“De gemeente heeft – eerlijk is eerlijk – voor jongeren niet de meest aansprekende uitstraling als werkgever. Er bestaan vooroordelen over ongemotiveerde ambtenaren, stroperige werkwijzen en weinig ontwikkelmogelijkheden.
Afstudeerders kiezen dan ook vaak voor ‘hippe’ bedrijven die met grote banners op carrièrebeurzen staan. Maar wanneer ik vertel over de complexiteit en uitdagingen van gemeentelijk werk, komen ze erachter dat die gemeente als werkgever helemaal zo gek nog niet is. Studenten die ik spreek die al wél weten dat ze in de publieke sector willen werken, willen vaak bij een G4-gemeente werken: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Wat deze jongeren niet weten, is dat je bij zo’n grote gemeente vaak erg specialistisch werkt en een pasje nodig hebt om bestuurskamers binnen te kunnen komen. Bij een kleine gemeente ben je juist generalistisch bezig en staan de deuren van bestuurskamers ópen. Als ik dit uitleg zie ik vaak oogjes oplichten. Dan blijkt dat kleine gemeentes juist beter bij jonge professionals passen: er liggen veel concrete mogelijkheden voor ambitieuze starters.
Verhalen delen, om deze jonge doelgroep te laten proeven aan gemeentelijk werk en ze over de drempel helpen, is dan ook vast onderdeel van onze recruitmentstrategie. 99 van de 100 keer werkt dit om in ieder geval de interesse aan te wakkeren. Maar goede werving doe je samen: ik bereid de kandidaat maar óók mijn opdrachtgever voor. Een mooi voorbeeld hiervan is de recente plaatsing van YER-professional Fenna de Groot bij de gemeente Borsele. De gemeentelijk manager en ik namen voorafgaand aan en tijdens het sollicitatiegesprek uitgebreid de tijd om het verhaal van Borsele te illustreren. We vertelden in geuren en kleuren waarvoor die gemeente staat: de kleinschaligheid waardoor je bij wethouders kunt binnenlopen, je eigen projecten kunt toe-eigenen én de persoonlijke en professionele groei die dat met zich meebrengt. Fenna [Link] werd tijdens dit gesprek direct enthousiast, raakte overtuigd en zit inmiddels helemaal op haar plek bij de gemeente Borsele.”
Ambtenarij moet aantrekkelijker worden
“Ik zie het kortom als mijn persoonlijke en teamuitdaging om het woord ambtenaar aantrekkelijker te maken, met name onder jongeren. Werken binnen Nederlandse gemeentes is namelijk hartstikke uitdagend en complex. Je werkt met burgers, wetten en gebouwen, waardoor je zowel de menselijke, juridische als technische approach onder de knie moet hebben.
Hoe gaaf is het aan de andere kant dat je als ambtenaar tegenwoordig alle mogelijkheden hebt om inwoners écht bij te staan, waardoor je op een positieve manier samen impact creëert. Als dat gebeurt, ben je als gemeente het verschil aan het maken. Op onze unieke manier bijdragen aan het maken van dit verschil geeft mij elke dag verse energie, motivatie en inspiratie.”