Wat is detachering?
Detachering betekent in het kort dat je in dienst treedt bij een detacheerder, waarna je bij één of meerdere andere bedrijven een functie vervult. Je tekent als gedetacheerde dus een contract bij een detacheringsbedrijf en wordt door hen uitbetaald voor werk dat je elders doet.
Misvattingen over detachering en hun tegenwerpingen
De zes misvattingen – en bijbehorende tegenwerpingen – over detachering die we bij YER het vaakst horen zijn:
1. “Als gedetacheerde heb je minder uitzicht op een vast contract”
Na het succesvol volbrengen van enkele projecten bij een opdrachtgever is de kans zeer aanwezig dat je vanuit diezelfde opdrachtgever een vast contract krijgt aangeboden. Als je op dat moment liever gedetacheerd blijft werken, kan je op zo’n moment een detacheringscontract voor bijvoorbeeld twee jaar worden aangeboden. Dit biedt extra zekerheid: als tijdens die twee jaar op bepaalde momenten geen project voor je beschikbaar is, word je wel betaald door de detacheerder.
Een praktijkvoorbeeld: alle YER-trainees krijgen vanuit ons een detacheringscontract voor de duur van hun traineeship. Na afloop van het traineeship treedt maar liefst 9 op de 10 van hen in vaste dienst bij het bedrijf waar ze werkervaring opdeden als trainee. En daar zijn we als detacheerder trots op en blij mee. Dit is voor ons een van de bewijzen dat we de arbeidsmarkt bedienen met professionals die écht goed werken.
2. “Als gedetacheerde kun je alleen maar korte projecten uitvoeren”
Een consultant zal van tevoren altijd aangeven hoelang een aan jou aangeboden project duurt. Als gedetacheerde kun je in de meeste gevallen kiezen tussen zowel kortere als langere opdrachten. Met name in bijvoorbeeld IT en engineering zijn de projecten vaak van relatief lange duur.
3. “Je bent als gedetacheerde een dief van je eigen portemonnee”
Er mag geen wezenlijk verschil zitten tussen de verloning van mensen in vaste dienst en gedetacheerden in een vergelijkbare functie. Je bent dus zeker geen dief van je eigen portemonnee als je kiest voor detachering.
4. “Je hebt als gedetacheerde slechte contractvoorwaarden”
Als detacheerder zijn wij verplicht om voor onze contracten ook grotendeels dezelfde voorwaarden over te nemen als de voorwaarden die gelden bij de opdrachtgever. Zo heb je als gedetacheerde de zekerheid dat je niet slechter – en soms zelfs beter – af bent dan je collega’s in vaste dienst.
5. “Recruiters werken alleen voor hun eigen kortetermijnsucces”
Het succes van een recruiter hangt sterk samen met de kracht van zijn of haar netwerk. Via dit netwerk ontdekken ze kandidaten en zien ze kansen voor deze talenten, bij bedrijven uit datzelfde netwerk.
Recruiters die alleen voor kortetermijnsucces gaan, zullen merken dat hun netwerk snel ‘opdroogt’. Doordat niet de juiste matches worden gemaakt, haken kandidaten én opdrachtgevers namelijk snel af. Ze gaan volkomen terecht op zoek naar iemand die hun belangen wél goed behartigt. Een echt goede recruiter is zich hiervan altijd bewust.
Wil je weten of je te maken hebt met een goede detacheringspartij? Check dan online reviews, testimonials en/of referenties van het bedrijf en de recruiter of consultant met wie je spreekt.
6. “Je krijgt als gedetacheerde alleen de ‘kruimels’ qua opdrachten”
Je hebt als gedetacheerde echt niet alleen maar keuze uit opdrachten die niemand anders binnen een bedrijf wil doen. Veel organisaties hebben voor projecten namelijk specifieke expertise nodig. Gedetacheerde professionals worden dan ingezet binnen teams waarin ook vaste medewerkers zitten. En onder meer daar liggen hele mooie kansen voor ambitieuze professionals.
Ben je benieuwd welke detacheringsopdrachten YER je op dit moment aanbiedt? Bekijk onze detacheringvacatures