Skip to main

Afgewezen voor een baan? Zo haal je er positiviteit uit

Die nieuwe baan leek zo dichtbij, maar is na een afwijzing toch ineens onbereikbaar. De terechte teleurstelling die volgt, kan soms veel energie van je vragen. Energie die je beter kunt stoppen in positieve zaken. In dit blog delen we daarom makkelijk toepasbare tips, waarmee jij de negativiteit omtrent baanafwijzingen ombuigt in positiviteit.

Vat het niet persoonlijk op

Een afwijzing voor een baan kan hard aankomen. Je hebt er tijd en energie in gestopt. Misschien heb je zelfs al gedagdroomd hoe het zou zijn om te werken waar je solliciteerde. Die nieuwe baan was bijna tastbaar.

Het nieuws dat je het niet bent geworden kan dan hard aankomen.

Als je hoort dat de keuze niet op jou is gevallen is het volkomen terecht om te balen. Dat is gezond en belangrijk, om het een plekje te geven in je hoofd. Maar als je merkt dat je lang blijft hangen bij afwijzingen is het belangrijk om je het volgende te realiseren:

  • Het is een zakelijke beslissing. Men kijkt vaak eerst naar zaken als ervaring, beschikbaarheid (wie kan er snel beginnen), loonwensen, de kans of iemand lang(er) aanblijft, etc. Persoonlijke eigenschappen van kandidaten komen later aan bod en tellen minder zwaar mee. De afwijzing is dus een echt zakelijk besluit, dat niet zozeer met jouw persoonlijkheid te maken heeft.
  • Men kiest vóór een ander, niet tégen jou. Dat de keuze op iemand anders valt betekent niet dat jij niet goed bent in wat je doet. Wellicht zijn jullie skills vergelijkbaar maar heeft degene die wel is aangenomen meer relevante ervaring. Soms past een bedrijf een voorkeursbeleid toe, bijvoorbeeld als ze op zoek zijn naar een betere balans tussen mannen en vrouwen. Je hebt op dit soort voorkeuren geen invloed, dus is het zonde om de keuze voor een ander persoonlijk op te vatten.
  • Misschien was je niet op je allerbest tijdens een van de contactmomenten met het bedrijf waar je solliciteerde. En misschien steeg een andere sollicitant op dat moment juist boven zichzelf uit. Je zult waarschijnlijk nooit 100% zeker weten waar het ‘m precies inzat. Wat je wel weet, is dat een offday de besten overkomt en zéker niet representatief is voor jouw skills, persoonlijkheid en drive.

Vat een afwijzing dus écht niet persoonlijk op, maar probeer ervan te leren. In de rest van dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt aanpakken.

Feedback maakt je beter

Vraag om feedback na een afwijzing voor een baan. Career Sidekick deelde hiervoor een helder stappenplan:

  • Bedank je contactpersoon voor het bekendmaken van het besluit.
  • Benoem dat je jezelf graag wilt verbeteren in je banenzoektocht en carrière.
  • Vraag of er een stuk ervaring is dat je tekortkomt, of dat er andere dingen zijn die je kunt doen om jezelf een betere kandidaat te maken voor toekomstige sollicitaties.
  • Als je een e-mail verstuurd, bedank je contactpersoon dan op het eind nogmaals voor hun tijd en vermeld dat je feedback ontzettend waardeert.
  • Als je een telefoongesprek voert, blijf dan even stil nadat je feedback vraagt; geef de tijd voor een reactie. Als je feedback krijgt, luister dan aandachtig en noteer waar je aan kunt werken om een nog betere kandidaat te worden.
  • Als je geen reactie ontvangt nadat je de vraag hebt gesteld, is het zeer onwaarschijnlijk dat je nog feedback zult ontvangen. Het is dan aan te raden om verder te gaan en je op andere vacatures te focussen.

Verleg je focus

Het zit ‘m in de perceptie. Hoe jij een afwijzing bekijkt en een plek geeft, bepaalt wat voor soort invloed deze op je heeft. Laat je dus niet kisten door afwijzingen, maar pak de kans om over jezelf te leren en daar beter van te worden met beide handen aan.

Een van de beste manieren om de eerste negativiteit na een afwijzing te laten varen, is simpelweg wat anders gaan doen. Afwijzing ontvangen? Vraag zoals hierboven omschreven om feedback en ga vervolgens lekker iets doen waar je positieve energie van krijgt: koppel los en ontspan.

Daarna heb je de mentale ruimte om je focus te verleggen:

  • Als vanuit feedback blijkt dat je bepaalde skills tekortkomt, kun je doelgericht gaan bijleren. Nieuwe skills bijleren heeft als mooi bijeffect dat je positiever naar jezelf gaat kijken. En dat positiever zelfbeeld draagt vervolgens bij aan het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om succesvoller te zijn bij je volgende sollicitatie.
  • Gedeelde sollicitatiesmart is halve smart. Praat dus over je negatieve gevoelens met mensen die dichtbij je staan.
  • Soms ontstaat de echte klik pas na een kennismaking. Reageer daarom ook op vacatures waarvoor je de skills hebt, maar waar je in eerste instantie misschien niet 100% enthousiast over bent. Als driekwart van de werkzaamheden je aanspreekt kan dat bijvoorbeeld al genoeg zijn om te solliciteren. Het enthousiasme voor een functie en bedrijf kan namelijk groeien nadat je een eerste gesprek hebt gevoerd. En hoe leuker het bedrijf en team, hoe groter de kans dat je minder leuke werkzaamheden voor lief neemt – vooral als je ergens begint te werken. Dus laat je eens verrassen: als de baan toch niets voor jou blijkt te zijn, heb je in elk geval je sollicitatie-skills verder aangescherpt.
  • Ga na meerdere afwijzingen bij jezelf te rade of het nut heeft door te gaan op hetzelfde pad. Wellicht is een carrière-switch of bijvoorbeeld solliciteren op een baan op iets lager niveau of in een andere branche een logische volgende stap?
  • Praat met mensen uit je netwerk die wél een vergelijkbare baan hebben gescoord. Wat deden zij dat jij anders kunt doen? Hebben ze handige tips of resources waarmee je een betere kandidaat wordt? Durf te vragen. En vergeet niet dat een oprecht complimentje wonderen kan doen als je het gesprek goed op gang wilt brengen.

Accepteren, reflecteren en bijleren is samenvattend het beste dat je kunt doen om positiviteit uit een baanafwijzing te halen. Succes met je volgende sollicitatie.